Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hamarosan nyit a poszt-Covid ambulancia

Hamarosan nyit a poszt-Covid ambulancia

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elindul a poszt-Covid szindrómás ambulancia a Bugát Pál Kórházban. Ide azokat várják, akiknél a felgyógyulást követően maradtak, vagy újonnan jelentkeznek fertőzéssel összefüggő tünetek. Az ambulancián tüdőgyógyász, belgyógyász-kardiológus, neurológus, pszichiáter, pszichológus, gyógytornász és dietetikus is dolgozik. Az ellátáshoz háziorvosi beutaló és előzetes időpontkérés szükséges.

A Covid19 fertőzés után jelentkező összetett tünetegyüttes – ez a poszt-Covid szindróma, amely a betegségen átesettek akár 20 %-át is érintheti. A beteg érezhet légszomjat, erős fáradékonyságot, heves szívverést, alvászavart, szédülékenységet, tartósan nem múló ízlés- és szaglászavart, és ezek a tünetek a betegség kezdete után 4-12 hétig, vagy akár azt követően is jelentkezhetnek. Számukra hozta létre a poszt-Covid ambulanciát a Bugát Pál Kórház, ahol tüdőgyógyász, belgyógyász-kardiológus, neurológus, infektológus, pszichiáter, pszichológus, gyógytornász és dietetikus szakemberek állnak a betegek rendelkezésére – közölte a kórház főigazgatója. A szolgáltatás április 27-én indul, a járóbetegek ellátása kedden, szerdán és pénteken 9 és 11 óra között történik.

Hársszegi Anika decemberben kapta el a vírust, olyan súlyos tünetei voltak, hogy kórházba került. Már akkor mondták neki, hogy különböző kezelések várnak rá a későbbiekben.

– Az alapbetegségeim is közrejátszottak, tehát nekem kellett mennem neurológiára, pulmonológiára, kardiológiára, kell még majd mennem diabetológiára is, és eddig úgy néz ki, hogy minden rendben van. – mondta Hársszegi Anita.

Anita esete nem egyedi, a betegség után a kezelőorvos az elvégzett vizsgálatok eredményei után kérheti, hogy további kezelésekre járjon a fertőzésen átesett beteg. Hársszegi Anita úgy látja, a betegek dolgát nagyban megkönnyíti, hogy egy rendszerben végezhető el az összes vizsgálat.

– Én ezt egy nagyon jó dolognak tartom. Nyilván én egy olyan emberben bízok meg, aki a Covid kezelésében járatos, és azért ez egy nagyon nagy támpont lehet a többieknek majd, hogy elmennek egy helyre és ott el tudja valakinek mondani, hogy ez lehet-e poszt-Covid, lehet-e Covid utóhatás, vagy pedig máshol kell keresgélni. – tette hozzá Hársszegi Anita.

Dr. Assani Omar orvosigazgató közleményben azt írta: tapasztalatuk szerint számos szervi, de nagyon sok esetben lelki traumás utóhatást észlelnek a betegek. A munkacsoportot dr. Szabó Csilla főorvosnő vezeti. Az ellátáshoz háziorvosi beutaló és előzetes időpontkérés szükséges, amelyet a 06 37/312-491-es telefonszám 343-as, vagy 247-es mellékén kérhetnek.


Tovább az archívumra