Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már a hazai fóliás eper is kapható

Már a hazai fóliás eper is kapható

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Már kapható a fólia alatt termesztett hazai szamóca. Évközben az élelmiszerboltok gyümölcsosztályain bármikor hozzá lehet jutni a külföldről behozott áruhoz, de az igazi magyar eper csak a termelőknél vásárolható meg, a szabadföldi pedig május közepétől várható. Az árakat még befolyásolja az, hogy milyen lesz a szabadföldi termés. Jelenleg a gyöngyösi piacon, árusoknál hazai fóliás szamócát 3200-5000 forintért vásárolhatunk.

Még csekély mennyiségben, de már kapható a hazai eper. Ebben az időszakban még a fűtött fóliás termékeket találhatják meg a fogyasztók, de amint melegszik az idő, megjelennek a szabadföldi termesztésűek is – mondja Hunyadi István, a FruitVeb ügyvezető igazgatója. Emellett az év szinte minden szakában kapható az import termék is, most még ezek vannak döntő többségben a boltok polcain. A szakember azt mondja: a magyar termesztésű árura nagy mennyiségben május közepétől számíthatnak a fogyasztók.

– Nem tagadhatjuk, hogy van már magyar termesztésű áru a piacon, de azt hozzá kell tenni, hogy amit még a fogyasztó lát itt-ott-amott az nagy valószínűséggel még inkább az importból származó áru. Ebben az időszakban jellemzően Görögországból, Albániából érkezik Magyarországra szamóca, nagyritkán Spanyolországból is hozzánk kerül, igazából inkább a Balkán irányából érkezik hozzánk. – mondta Hunyadi István, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója.

Az import áru jelenleg 1500-2000 forint között mozog, ezzel szemben a hazait 3200-5000 forintért vásárolhatjuk meg. Az egyik árus szerint örülnek a fogyasztók, hogy már kapható hazai termesztésű is.

„Az íze miatt is nagyon sokan várták már mivel a magyar epernek olyan íze van, mint mondjuk egy külföldinek nincs. Így az emberek már szerintem nagyon örülnek neki, ahogy kezd beérkezni, meg érni is.”

Komolyabb árcsökkenés akkor lehet, ha a szabadföldi állomány is megjelenik a piacokon- mondja a szakember.

– Itt minden az időjáráson múlik, így az árak alakulása is, hiszen ha továbbra is marad ez a hűvösebb időjárás, akkor nem feltétlenül lesznek jók a védett termesztésben a terméseredmények. Másik pedig hogyha netán valamilyen természeti jelenség folyamán a szabadföldi állományok termékkiesést szenvednek, akkor az hiányhelyzetet idézhet elő, ami szintén árfelhajtó tényező, tehát most még nagyon nehéz megjósolni azt hogy május végén majd kb. milyen áron fogunk tudni vásárolni. – mondta Hunyadi István.

A szakember továbbra is arra biztatja az embereket, hogy válasszák a magyar termékeket, így a hazai szamócát is. Fontos, hogy jelen helyzetben segítsük a hazai gazdákat.


Tovább az archívumra