Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Életmentésre és tűzoltásra is alkalmas szerkocsit kaptak a Kékes Kutató-Mentők

Életmentésre és tűzoltásra is alkalmas szerkocsit kaptak a Kékes Kutató-Mentők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Korszerű erdőtűzoltó járművet kapott a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól érkezett speciálisan felszerelt jármű nem csak a tűz oltására, hanem a benne található szakfelszerelések segítségével a sérült személyek mentésére is alkalmas.

A magasnyomású tömlőt mutatja Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elnöke. Mostantól már ezzel veszik fel a harcot a tüzekkel szemben a Mátrában. A járműben található ezen kívül defibrillátor és egyéb eszközök, amelyek az emberi élet mentésére is alkalmasak.

– Van benne egy csomó olyan kiegészítő eszköz, ami nem erdőtűzoltásra való, hanem alapvetően azt a funkciót látja el, amit egyébiránt mi is inkább 90%-ban ellátunk. Az erdőben vagy sípályán megsérült személyek mentéséről, állapotának stabilizálásáról szól a mi feladatunk és azért is van ilyen speciálisan felszerelve a jármű. – mondta Klausmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elnöke.

A szivattyú használatához külön kiképzést kapnak az alapítvány tagjai, ahogy a csörlőre is, valamint vezetéstechnikai tréningen is részt vettek a tagok. A terv, hogy az új járművel minden kerékpárversenyt és túraversenyt biztosítani tudjanak a környéken.

– Azt szeretnénk, hogy ha beindul a nyári turistaszezon és vélhetőleg ugyanolyan intenzitású lesz mint a múlt nyáron, akkor az iskola szünet végétől augusztus végéig minden hétvégén a mátraházi parkolóban vagy Galyatetőn ügyeletet adunk, ami azt is jelenti, hogy akár kisebb sérülésekkel is fordulhatnak hozzánk. – tette hozzá Klausmann Viktor.

A jármű része annak a modulnak, ami csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg.


Tovább az archívumra