Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 10. Ovikert Program

10. Ovikert Program

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Elstartolt az idei Ovikert Program. A 10 éve tartó programban a pályázó óvodák palántacsomagot és kerti szerszámokat kapnak. Stiller Tamás ötletgazda televíziónknak elmondta: minden kedvez az idei szezonnak és zavartalanul kezdődtek a kerti munkák a gyermekintézményekben. Az idei programot az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel karöltve viszik végig, és bíznak abban, hogy tovább bővül a csatlakozó óvodák listája.

40-50 centi mélyre kerül a földbe a paradicsom, a gyerekek azt gyakorolják az óvodában, hogy ültessenek, gondozzanak zöldségeket és gyümölcsöket. Tavaly készítettük ezeket a képeket Abasáron. Ezzel az óvodával együtt a 9. szezonban összesen 20 intézményben mutatta be Stiller Tamás, az Ovikert Program ötletgazdája, hogyan néznek ki a zöldségek, mielőtt az uzsonna mellé a tányérra kerülnek. Idén a 10. évéhez érkezett a program, amely április 22-én, a Föld napján startolt. Azóta a pályázati időszak folyik, várják az óvodák csatlakozását.

– A fagyos szentekig nem palántázunk, úgyhogy most gyakorlatilag a földeknek, a kerteknek az előkészítése zajlik, ebben nyújtok segítséget, van, amikor online, de hát meg tudjuk ezt így is oldani. A kínálat az nagyjából ugyanúgy marad, a föld felett növők, tehát ez a paradicsom, paprika és utána meglátjuk, mi az, ami bekerül a repertoárba. – mondta Stiller Tamás, az Ovikert Program ötletgazdája.

Ezek leginkább olyan növények, amelyek a gyerekek számára is látványosak, finomak, de minden évben kapnak fűszereket is az intézmények. Idén új partner is segít a programban: az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 100 palántát ajánlott fel a gyerekeknek.
A cél leginkább az, hogy a fiatal generáció lássa, hogyan kerül a tányérra a paradicsom, paprika, de más üzenetet is hordoz a program.

– Nagyon rossz irányba vittük a környezetünknek, a Föld sorsát. A generációt, aki ezek után jön, fel kell készíteni arra, hogy más szemmel nézzen a környezetére – ne csak egy lakóhelyre, ahol felkel reggel, úgyhogy emiatt is mindenképpen fontos. A hosszútávú cél egyértelműen az lenne, hogy a program országos mértékű legyen. – tette hozzá Stiller Tamás.

Idén többek között Gyöngyöspatán, Nagyrédén, Abasáron, Halmajugrán, és Ludason is ültetnek majd az óvodások a program keretében.


Tovább az archívumra