Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Leállt a rendszer, de így is 1100-an kaptak Pfizert Gyöngyösön

Leállt a rendszer, de így is 1100-an kaptak Pfizert Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több mint 1100-an kapták meg a Pfizer oltás első adagját ma a gyöngyösi kórházban. Bár egy úgynevezett oltási akció keretében egy napra megnyílt az online időpontfoglaló rendszer erre a típusú vakcinára is, az összeomlott, miután az operatív törzs tájékoztatása szerint terheléses támadás érte. Ez az egész egészségügyi rendszerre kihatott, a háziorvosok nem tudtak receptet írni, és regisztrálni a beoltottakat. A Pfizer típusú oltóanyagot a 16 és 18 év közöttiek számára most félreteszik, a tervek szerint május 10-e után kezdik el oltani a fiatalokat.

– A mai napon terheléses támadás érte a védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a jelentkezési lehetőség a védőoltásokra. – mondta Kiss Róbert, az Operatív Törzs Ügyeleti Központ vezetőhelyettese a sajtótájékoztatón.

Hasonló támadás más országokban is előfordult már – tette hozzá az ügyeleti központ vezetőhelyettese.

Hiába várták sokan, hogy Pfizer vakcinát kapjanak, a mai, rövid ideig tartó oltási akció nem a tervek szerint sikerült. Megnyílt ugyan az online oltási időpontfoglaló, de szinte percek alatt elérhetetlenné is vált az oldal. Pedig országosan 100 ezer adag Pfizer oltóanyag állt rendelkezésre. Mivel azonban a vakcinák már a kórházakban voltak, a háziorvosok segítségével igyekeztek megszervezni, hogy aki szeretne, kaphasson oltást – így volt ez Gyöngyösön is. Az érintetteket időpontra hívták, viszont sokan a közösségi oldalon látták meg, hogy van lehetőség oltakozni a Bugát Pál Kórházban is, így ők időpont nélkül beálltak a sorba. Úgy tudjuk, az épületen belül már gyorsan, gördülékenyen haladt az oltás.

Információink szerint mindenki megkapta a vakcinát, aki szerette volna, csak itt több mint 1100 oltást adtak be a kórházi dolgozók.

A rendszer hibája a háziorvosok dolgát is megnehezítette néhány órára.

– Nem tudtunk se gyógyszert írni, se bejelenteni a z oltottakat, a mentőszolgálatnak leadni a Covid-gyanúsakat, fél 11-től helyreállt a rendszer, azóta most működik. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

A jelenlegi számítások szerint kevesebb mint öt hónap alatt eddig egymilliárd embert oltottak be a világon, a legtöbben AstraZenecát kaptak, ezt követi a Pfizer, amely hazánkban is az egyik legnépszerűbb. De nem ez az egyetlen oka, hogy tömegek kaptak az alkalmon, hogy Pfizert kapjanak.

– Ma még tudunk oltani Pfizer-rel, ma még, de holnaptól már nem, mert a diákjaink számára kell azt félretenni, tehát aki Pfizert akar kapni, az ma még kaphat, aztán legközelebb majd hetek múlva jut neki ilyen oltóanyag. – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban.

Online a Sinopharm és az AstraZeneca oltásra továbbra is lehet jelentkezni.


Tovább az archívumra