Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 17 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, 10 milliárdos fejlesztések valósultak meg Gyöngyösön

17 éve csatlakoztunk az Európai Unióhoz, 10 milliárdos fejlesztések valósultak meg Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több mint tízmilliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések Gyöngyösön az Európai Unió révén 2004 óta. Jelenleg is számos olyan projekt fut, amelyhez az unió biztosította a teljes, vagy a forrás legnagyobb részét. Tizenhét évvel ezelőtt, május elsején csatlakozott Magyarország a jelenleg 27 tagállamot számláló gazdasági és politikai egyesüléshez. Az ezáltal elkészült fejlesztéseket a megújult városi honlap egy teljes aloldalban foglalja össze.

Szennyvízelvezetés és -tisztítás több mint 2 milliárd forintból, sport és szabadidőközpont létrehozása közel 570 millió forintból, bölcsőde- és óvodafejlesztés 250 millió forintos támogatásból. Csak néhány a jelenleg is futó, az Európai Unió által támogatott beruházásokból – ezekről részletesen a megújult gyongyos.hu honlapon is lehet olvasni.
Szombaton volt az unióhoz való csatlakozásunk 17. évfordulója, Kárpáti István alpolgármester szerint pedig nagyon fontos, hogy a gyöngyösi lakosok is érezzék és megértsék, miért fontos, hogy országunk egy ekkora gazdasági és politikai egyesülés része.

– Mindenféle szabadságot élvezhetünk az unión belül, ugye az unió lényege a négy szabadság elve, a tőke, a szolgáltatások, a munkaerő és az áruk szabad áramlása. Én azt gondolom, hogy most, ezekben az időkben, amikor egyéb okokból megélünk bizonyos korlátozásokat, akkor még jobban felismerjük azt, hogy a szabadságjogok megléte, az igenis nagyon fontos. – mondta Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere.

Magyarország az elmúlt hét évben a legnagyobb haszonélvezője volt az uniós forrásoknak, ebből pedig Gyöngyös is kivette a részét, számos fejlesztés valósulhatott meg a csatlakozás óta, amelyek nagy része önerőből nem készülhetett volna el.

– 2004-ben csatlakoztunk, 17 éve és kb. 10 milliárd forint értékű támogatás érkezett Gyöngyösre, ez borzalmasan nagy pénz, ugye ez nem hitel, hanem ez olyan pénz, amit különböző pályázatok úján csak úgy megkaptunk, vannak projektek, amelyhez kellett önerő, a város egymilliárd forintot tett hozzá. – tette hozzá Kárpáti István.

Az önkormányzat bízik abban, hogy nyertes pályázatokból a következő években sem lesz hiány, a Várostérség Fejlesztő Kft. feladata figyelni a lehetőségeket, és pályázni.


Tovább az archívumra