Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kormányzati kompenzáció: 300 millió jut fejlesztésekre Gyöngyösnek

Kormányzati kompenzáció: 300 millió jut fejlesztésekre Gyöngyösnek

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több mint 300 millió forint támogatás jut Gyöngyösnek a kieső iparűzésiadó-bevételek pótlására. A támogatást folyamatban lévő beruházásokra fordíthatja a város. Hiesz György polgármester azt mondta: megnyugvást jelent a kormány döntése, hogy ezekhez a fejlesztésekhez nem kell a költségvetésből többletforrást biztosítani.

– A tárgyalások alapján a kormány arányos és méltányos módon összesen majdnem 23 milliárd forint támogatásról döntött. – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az összegből a kormány a 25 ezer lakosnál nagyobb városokat támogatja a helyi iparűzési adó felének elmaradása miatt. Huszonhét település szabadon felhasználható, általános működési támogatásra számíthat, míg további öt város – köztük Gyöngyös – meghatározott célokra fordíthatja a megítélt összeget.

Arról, hogy melyik város mennyit kap, több szempont alapján döntöttek. Megvizsgálták a települések adóerőképességét, az adóbevételek nagyságát, az általános költségvetési helyzetet, és a megtakarítások mértékét.

Gyöngyösnek valamivel több mint 300 millió forintot ítélt meg a kormány. Az önkormányzat nyolc, folyamatban lévő fejlesztési pályázathoz kért támogatást, a kormányzat hat esetben a teljes összeget biztosítja. Az önkormányzat számításai szerint egyébként ennél nagyobb összegű bevételtől esett el a város az iparűzésiadó-csökkentés hatására, de Hiesz György polgármester szerint a megszavazott összeg is nagy segítséget jelent.

– Köszönettel vettük, ez is nagy segítség a városnak, bár láttam a közlönyben megjelent listát, van, aki kétszer kapott, mert decemberben, és most is kapott, de én azt gondolom, hogy ez egy segítség a városnak. – nyilatkozta híradónknak Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Mint azt Horváth László országgyűlési képviselő elmondta: míg a rosszabb anyagi helyzetben lévő települések számára működési támogatást adnak, addig a gazdagabb városok fejlesztési célú kompenzációban részesülnek.

– Gyöngyös a mutatók alapján a jó, gazdagabb, jó anyagi helyzetben lévő önkormányzatok közé tartozik, és ebben a kategóriában az volt a kormány álláspontja, és ezt egyeztette le a város vezetőjével, hogy fejlesztési támogatást ad az önkormányzatnak. – mondta Horváth László országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP).

A pénzt a jelenleg is folyamatban lévő fejlesztésekhez kapja a város, mint a Jeruzsálem úti bölcsőde és óvoda bővítése, a Mátra Művelődési Központ közösségi funkciójának, infrastruktúrájának és eszközeinek megújítása, valamint az épület energetikai fejlesztése, új ipari terület kialakítása, az észak-nyugati városrész rehabilitációja, illetve a kulturális és aktív turizmus fejlesztése. Ezek az Európai Unió által teljes egészében támogatott beruházások, viszont mivel az évek alatt jelentősen emelkedtek a költségek, a többletkiadást a városnak kell állnia. Ezt a kiesést kompenzálja most a kormány.

A laktanyánál lévő Aktív ház fejlesztésére nem érkezett támogatás, ehhez még 100 millió forinttal kell hozzájárulnia a városnak.

Hiesz György elmondta, az egyeztetésen megjelölték, hogy az iparűzési adó, a parkolási díj és azt idegenforgalmi adó kiesése 4-500 millió forint bevételkiesést jelent, az uszodát, sportcsarnokot érintő hitel 1 milliárd forint, az uniós fejlesztések önerejére pedig 400 millió forintot kell biztosítaniuk.

– Ezek jól jöttek volna a városnak, de én azt gondolom, hogy ez is több, mint amire a pesszimisták számítottak, mindenesetre ad egy megnyugtatást, hogy nem kell többletforrást a költségvetésből hozzátenni a pályázatokhoz. – mondta Gyöngyös polgármestere.

A legnagyobb összeggel, közel 3 milliárd forinttal egyébként Debrecent segíti ki a kormány, Pécsnek mintegy 2 milliárd forintot küldenek, Miskolc, Nyíregyháza és Szeged 1 milliárd forintnál nagyobb összegre számíthat, míg Budapest és a fővárosi kerületek nem részesülnek támogatásban.

Gyöngyös mellett Ajka, Dunakeszi, Siófok, és Vác előre meghatározott fejlesztési célokra használhatja fel a megítélt összeget.


Tovább az archívumra