Kezdőlap » Hírek - Aktuális » “Viszlát’ maszk”, 5 millió oltott után jön az enyhítés

“Viszlát’ maszk”, 5 millió oltott után jön az enyhítés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megszűnik a kijárási tilalom és eltörlik a kötelező közterületi maszkviselést – jelentette be ma reggel Orbán Viktor. A miniszterelnök további enyhítésekről is beszámolt. Hogy a lazítások pontosan mikor lépnek életbe, azt később közlik majd, de vélhetően akkor, amikor átlépjük az 5 millió beoltottat, várhatóan a hétvégén.

A hétvégén elérhetjük az ötmillió beoltottat, így további enyhítések jöhetnek – jelentette be Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint ez korszakhatár, ezért az operatív törzs mai ülésén kilenc főbb lazításról döntöttek.

– A kijárási tilalom megszűnik, az üzletek és vendéglátó helyiségek kötelező zárási időpontja is megszűnik, eltöröljük a közterületi maszkviselési kötelezettséget, viszlát’ a maszknak, végre látjuk egymás arcát, ha beszélünk egymással. – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Arról is döntöttek, hogy a közterületeken szabadon lehet sportolni, családi rendezvények 50, a lakodalmak pedig 200 fős létszámkorlátozással tarthatók. Fontos változás lesz az is, hogy szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül szervezhető, amibe beletartozik a tüntetés is, azonban zenés-, táncos rendezvényen csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. Az oltott 16 és 18 év közöttiek felnőttek nélkül is mehetnek moziba, színházba.

Orbán Viktor szerint lassult az oltakozási kedv, naponta 5-10 ezer ember regisztrál, ezért is indokolt a készenlét fenntartása. Szóba került az is, hogy most a védekezés után a gazdaság újraindítására van szükség.

– Béremelések is lesznek a gazdaságban szerintem, hamarosan meg kell kezdeni a tárgyalásokat, majd a 2022-es minimálbér kérdéséről a szakszervezeteknek és a munkavállalóknak, hiszen abban nekik kell megállapodni, az állami cégek béreiben nekünk is 22-re nézve hamarosan döntéseket kell hoznunk. Megvárjuk a második negyedév végét, a harmadik negyedév első felét és utána a gazdaság újraindításának legfontosabb lépéseit meg tudjuk tenni. – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor beszélt a hitelmoratóriumról is, amelyet a nyár végéig meghosszabbítanak.


Tovább az archívumra