Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 104 éve volt a tűzvész

104 éve volt a tűzvész

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ma is villamossal közlekedhetnénk Gyöngyösön, ha sikerül megvalósítani az 1917-es tűzvész utáni újjáépítési terveket, azonban a vesztes világháború és a rekordmagas infláció keresztülhúzta a számításokat. A 104 évvel ezelőtt történteket Kozéki Krisztián helytörténész segítségével idéztük fel Fórum című műsorunkban.

A hivatalos adatok szerint 11-en vesztették életüket és 8000-en váltak hajléktalanná Gyöngyösön az 1917. május 21-én pusztító tűzvészben, ami után szinte teljesen újjá kellett építeni a várost. Kozéki Krisztián, a nagy tűzvészről megemlékező centenáriumi kötet szerzője Fórum című műsorunkban felidézte Dr. Harrer Ferenc és Warga László terveit, amelyek szerint kultúrpalota és postapalota épült volna a városban, sőt, villamos is közelekedett volna Gyöngyösön.

– Megvásárolták az egri érsektől az érsekföldet Délen, oda tervezték volna a vasútállomást, mert Warga sugárutakkal számolt, 30 méter széles sugárút lett volna a Kossuth utcából és a Jókai utcából, és villamoshálózat vezetett volna a Délen lévő vasútállomáshoz. – mondta Kozéki Krisztián gazdasági mérnök, helytörténész.

Ha a tervek megvalósulnak, Gyöngyösből mintaváros válhatott volna, a rossz nyelvek szerint Kelet Párizsát tervezték felépíteni a tűzvész romjain, emiatt számos támadás is érte az elképzeléseket, amik azonban nem csak ezért nem valósultak meg.

– Elkészültek a tervek, de a vesztes világháború és az irracionális infláció mindig keresztülhúzta a számításokat, mindig le kellett faragni a tervekből. – mondta Kozéki Krisztián.

Az elképzelések szerint a Fő téren kultúrpalota, azaz kőszínház épült volna, és számos fontos közintézményt építettek volna fel Gyöngyösön. A tervek egy része, például a vízvezeték-hálózat a következő évtizedben megvalósult, de Harrer Ferenc és Warga László újjáépítési elképzelései közül a legtöbb megvalósítatlan maradt.


Az Aktuális napi hírei (2021-05-26 )

Tovább az archívumra