Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Újra ülésezhetnek a képviselők

Újra ülésezhetnek a képviselők

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Június 15-től újra tarthatók képviselő-testületi ülések, így több mint fél év után a gyöngyösi grémium is újra összeül. A frakcióvezetők szerint bár a város első embere kikérte a képviselők véleményét, hiányoztak a személyes megbeszélések, és az érvek ütköztetése.

Zajlik a munka a testületi ülésen, ezeket a képeket még tavaly készítettük, idén csak e-mailben egyeztettek a képviselők. Hamarosan az újabb enyhítésnek köszönhetően azonban ismét személyesen tárgyalhatják a várost érintő ügyeket. Tavaly november óta a katasztrófavédelmi törvény módosítása nyomán a polgármesterek gyakorolhatták a testületi jogköröket, egy személyben dönthettek a kérdésekben, ám Hiesz György az elmúlt 7 hónapban is kikérte a frakcióvezetők véleményét.

– A kikért vélemények megosztódtak, látszott, hogy akinek nincs elég információja, az sokszor tartózkodott, nem érkezett megfelelő számú igen szavazat egy-egy esetben, de ezt annak tulajdonítottam be, hogy nincs információ, nincs vita, nincsenek bizottsági ülések, nincs igazából előkészítés. – mondta Hiesz György, Gyöngyös polgármestere.

Néhány olyan témánál, amelynél megoldható volt, elhalasztották a döntéshozatalt, ezeket ősszel tárgyalják a képviselők.

A Baloldali Frakció vezetője szerint már korábban engedélyezni kellett volna az ülések megtartását, és a veszélyhelyzet további fenntartását sem látja indokoltnak.

– Pont a sava-borsa hiányzott az üléseknek, hogy lehessen az előterjesztések kapcsán kérdezni, hiányoztak a bizottsági vélemények, nagyon sokszor előfordult, hogy egy képviselőnek a véleménye pont a vita során változott meg. – mondta Dr. Végh Attila, a Baloldali frakció frakcióvezetője.

Faragó Tamás, a Jobbik frakcióvezetője egyetért Végh Attilával. Mint elmondta, egy vitatott kérdésben sokat számítanak az ellentétes vélemények, akár egy döntést is teljesen megváltoztathatnak.

– Nagyon sok esetben volt az elmúlt időszakban is olyan, hogy előkerültek olyan álláspontok, amelyek teljesen megváltoztatták az adott napirendi pont végkimenetelét, hiszen egy ilyen vitában, szakmai egyeztetésen különböző olyan pontok kerülnek elő, ami alapján lehet, hogy eddig támogattuk, viszont bizonyos okok miatt a végére mégsem támogattuk, vagy fordítva. – mondta Faragó Tamás, a Jobbik frakcióvezetője.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: ebben a helyzetben is igyekeztek minden témában véleményt alkotni, de hiányzott a vita, a kérdések és a válaszok. Kiss Tivadar hozzátette: több ügyben elhalasztották a döntéshozatalt, ezek mellett pedig, ha szükséges, az elmúlt időszak fontosabb ügyeit is átbeszélhetik.

– A testületnek van olyan munkabírása, hogy újra tudja tárgyalni az anyagok nagy részét, hogy ha úgy érezzük, hogy valamiben nem az a döntés született, amit a testület szeretett volna, mert csak egy 15 fős testületről beszélünk, a polgármester meg egy személyben döntött. – mondta Kiss Tivadar, a Fidesz, Városom, Szeretlek Egyesület frakcióvezetője.

Gyöngyösön június 30-án ülnek össze újra a képviselők, a testület ülését televíziónk élőben, immár HD minőségben közvetíti.


Tovább az archívumra