Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Később érik és kevesebb lesz a cseresznye

Később érik és kevesebb lesz a cseresznye

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Két hét csúszással érnek a gyümölcsök, és a hűvös, esős tavaszi időjárás miatt jóval kevesebb terem cseresznyéből és sárgabarackból is. A hétvégén már a piacokon lehet a cseresznye, melynek induló ára kétezer forint körül lesz.

A cseresznye sem lesz olcsóbb az epernél – mondja Székely Zoltán őstermelő. A családi gazdaságban több fajta is van ebből a gyümölcsből, a korai már érik, de a gazda szerint hétvégén már lehet szedni a szomolyai cseresznyét, amihez a többivel ellentétben kegyes volt a tavaszi időjárás.

– Két hét csúszás van a gyümölcsökben, a korai cseresznye érik és a szomolyai cseresznye, szűk fél termés van a fákon. Úgy gondoljuk már hétvégétől lehet szedni szedd magadba. – mondta Székely Zoltán őstermelő.

Kevés, de jó ízű lesz az idei gyümölcs – tette hozzá Székely Zoltán, a cseresznye terméskiesése legalább 50%-os, az induló ára pedig előreláthatóan kétezer forint körül lesz a piacokon.

– Azt gondolom, hogy mi 800 forintért adjuk a szedd magad cseresznyét. A piacon sajnos meggyőződésem, hogy ez a cseresznye 2 ezer forintért lesz kitéve. Ez alá nem igen fog menni, mert egész Európa így járt mint mi, mindenütt hideg tavasz volt. Azok a nagy gyümölcstermő országok, ahonnan rengeteg import került be minden évben, ott is komoly fagykár van. – mondta Székely Zoltán.

A sárgabarackot majdnem teljes egészében megsemmisítette a tavaszi mínusz 5,2 fokos fagy. A szokásos termés csupán 3-5%-a maradt a fákon, az egész országban hasonló veszteséggel küzdenek a kajszibarack termelők – mondja a gazda. A csonthéjasok közül az őszibarack és a nektarin is hasonlóan kevés termést mutat, de nagyon bíznak a meggy és a szilvatermésben.


Tovább az archívumra