Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Várják a fiatalok jelentkezését támogatott diákmunkára

Várják a fiatalok jelentkezését támogatott diákmunkára

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Idén is elindul a diákmunkaprogram, a 16 és 25 év közötti nappali tagozatos diákok június 15-től regisztrálhatnak az illetékes járási hivatalnál, ahol két típusú diákmunkára jelentkezhetnek. Havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél közel 165 ezer forint, míg az azt nem igénylőknél kicsivel több, mint 125 ezer forint az állami támogatás összege.

Mintegy 500 Heves megyei tanuló vehet részt az idén is elinduló diákmunkaprogramban. A fiatalok önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén folytatott munkára jelentkezhetnek, előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár 8 órában is dolgozhatnak. A program június 15-től augusztus 31. tart, azonban a tényleges foglalkoztatásra csak július elsejétől kerülhet sor. A támogatást 16 és 25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok után kaphatja meg a munkáltató.

– Figyelembe véve a garantált bérminimumot és a minimálbért, maximum 164.250 forintot lehet szakképzettséget igénylő munkakör esetében, míg ezt nem igénylő munkakörnél 125.500 forintot igényelhet a munkáltató. – tájékoztatott Fenyves Péter, a Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője.

Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén azonban arányosan csökken a támogatás összege. A diákok június 15-től regisztráltathatják magukat az illetékes járási hivatalnál. Az önkormányzati foglalkoztatásnál a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető központi forrásból.

A fiatalok rendszerint élnek a program adta lehetőséggel, és azzal sincs baj, ha többen jelentkeznek – mondja a főosztályvezető.

– 500 fő az eredeti terv és 63 millió forintos keretünk van, de ezt ki tudjuk egészíteni saját forrásunkból. A tavalyi évben 750 fő fölött volt a diákok száma, akik tudtak élni ezzel a lehetőséggel, most is arra számítunk, hogy nagy igény lesz. – mondta Fenyves Péter.

A főosztályvezető szerint körülbelül 600-700 diákot foglalkoztathatnak a nyáron a program keretében.


Tovább az archívumra