Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Legközelebb Egerben kaphatja a harmadik oltást, aki kéri

Legközelebb Egerben kaphatja a harmadik oltást, aki kéri

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tegnaptól adható a harmadik védőoltás azok számára, akik időpontot foglaltak. Az emlékeztető oltást egyelőre Gyöngyösön nem, csak a fővárosi centrumkórházakban és a megyei kórházakban lehet felvenni. Ezt azok kaphatják, akik 18 éven felüliek, Magyarországon oltották őket, és a legutolsó beadatása óta eltelt legalább négy hónap. Az országos tisztifőorvos azt mondta: a harmadik vakcinát a háziorvosoktól is lehet igényelni, ám mint megtudtuk: ennek részleteiről egyelőre semmit nem tudnak.

A háziorvosok is megkapták azt a szakmai ajánlást, amely megmutatja, kinek melyik oltást javasolják harmadikként. Ez alapján, aki első két alkalommal vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. Dr. Nagy Éva háziorvos fontosnak tartja, hogy egyes csoportok felvegyék az újabb adag vakcinát.

– Akinek a harmadik oltást mindenképpen javasolt beadatni, az a hatvan év feletti kínai Sinopharm oltást kapottak, ott nem kell ellenanyagszintet sem kell ellenőriztetni, ők mindenképpen menjenek beadatni a harmadik oltást. – mondta Dr. Nagy Éva háziorvos.

A háziorvos szerint érdemes kérnie az újabb oltást a nagy kockázatú betegeknek, mint például a krónikus betegeknek, vagy azoknak, akiknél az ellenanyag vizsgálatnál kiderült, hogy a védettség nem alakult ki.

Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét. A protokollról a Nemzeti Népegészségügyi Központ küldött levelet a háziorvosoknak, ám Dr. Nagy Éva szerint fontos információk hiányoznak belőle. Azt írják, a harmadik oltást a háziorvosoktól is lehet igényelni, ám ennek részleteit sem ismerik az érintettek.

– Ezt még nem tudjuk, erre még várunk, egyelőre úgy gondolom, hogy az oltópontokra menjenek, hiszen augusztus van, sokan még most veszik ki a kollegák a szabadságokat, én is azt jeleztem a minisztérium felé, hogy én augusztusban biztos, hogy nem fogok tudni oltani, nővérkék is szabadságra mennek, helyettesítünk is. – mondta a háziorvos.

Gyöngyösön egyelőre nem adnak harmadik oltást, aki most regisztrál, legközelebb Egerben oltják. Dr. Nagy Éva 1500 beteget lát el, közülük 1100-an megkapták az első és második oltást. A háziorvos szerint most az is fontos, hogy azok, akik eddig nem tették, kérjék a védőoltást.

Számukra ez egyelőre egyéni döntés, ám július 29-én a kormány azt közölte: a járvány további hullámainak megfékezése és a betegek védelme érdekében az egészségügyi dolgozóknak mostantól már kötelező a védőoltás felvétele. Erről a holnapi Aktuálisban részletesen is beszámolunk.


Tovább az archívumra