Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Továbbra is népszerű a napelem, marad a szaldó elszámolás

Továbbra is népszerű a napelem, marad a szaldó elszámolás

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Marad a szaldó elszámolás lehetősége azoknál, akik vissza nem térítendő támogatásból építenek napelemes rendszert. Eredetileg július 1-jével rájuk is a bruttó elszámolás szabályai vonatkoztak volna, azonban ezt hatályon kívül helyezték. A napelemek használata továbbra is népszerű a lakosság körében, azonban akik most kívánnak ilyen rendszert telepíteni, azok komoly árnövekedéssel kell, hogy számoljanak.

Egyre több ingatlan tetőszerkezetén találkozhatunk napelemes rendszerrel, a lakásfelújítási támogatásoknak is köszönhetően pedig sokan döntenek úgy, hogy beruháznak ehhez hasonló megújuló energiaforrásra. Akik a vissza nem térítendő támogatásból építtetnek ki ilyen rendszert, azokra az úgynevezett szaldó elszámolás vonatkozik. Ez azonban június 30-án eredendően megszűnt volna és így bruttó elszámolás szabályai lettek volna érvényesek az érintettekre.

– Valóban itt az első félévben készült egy változás azoknak a reménybeli napelem tulajdonosok számára, akik a 3+3 millió forintos családi ház és lakásfelújítás támogatással tervezték telepíteni napelemes rendszerüket. Ez azonban nem valósult meg, gyakorlatilag 2023. december 31-ig a családi támogatásból készülő napelemes rendszereknél is marad a szaldó elszámolás. – mondta Rostás Ákos, a Verdaccio EnergyTeam Energetikai Kft. tulajdonosa.

A napelemek továbbra is népszerűek mind a lakosság, mind a cégek körében, azonban akik most szeretnének telepíteni rendszert, azok már emelkedett árakkal fognak találkozni – mondja Rostás Ákos.

– Az elmúlt félévben rengeteg negatív trend sújtotta a napelemes piacot. Az egyik, hogy emelkedik a napelemek ára és a tartószerkezetek árai is, hiszen ezek mind fémből vannak és mindennap látjuk-halljuk, hogy milyen alapanyag áremelkedés vannak. Ez ezt a piacot sem kerüli ki. Igen magas jelenleg az euró árfolyama is, ez is negatívan hat az árakra. Valamint látnunk kell, hogy a munkaerőköltsége emelkedése is valamilyen módon fogja emelni a napelemes rendszerek árát. – tette hozzá Rostás Ákos.

Az önerőből megvalósított napelemes rendszert telepítők 2023. december 31-ig továbbra is szerződhetnek szaldó elszámolásban az áramhálózati cégekkel.


Tovább az archívumra