Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyes gyógyszerek időszakosan elfogyhatnak

Egyes gyógyszerek időszakosan elfogyhatnak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Időszakos hiány léphet fel egyes készítményekből a patikákban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisában több száz tétel is hiánylistán szerepel, így televíziónk utánajárt annak, hogy mennyire érezhető ez a helyi patikákban, és, hogy miként változott a kereslet az elmúlt időszakban.

Jelenleg bizonyos gyógyszerkészítményekből hiány lehet a patikákban. Nemes Rita, az egyik gyöngyösi gyógyszertár vezetője azt mondja, nincs erős hiánycikk dömping, de valóban van, mikor egy-egy termék elfogy. Ezeket azonban néhány napon, de legkésőbb néhány héten belül pótolni tudják, ha pedig szükséges, más alternatívát is tudnak ajánlani.

– Az esetek nagy részében tudjuk helyettesíteni más, úgymond ikertestvér készítménnyel, tehát nem maradnak hatóanyag nélkül az ügyfelek. – mondta Dr. Nemes Rita szakgyógyszerész, a gyöngyösi BENU Mixtura Gyógyszertár gyógyszertárvezetője.

A betegek azon része, akik közgyógy ellátásra jogosultak, tapasztalhatják még azt, hogy a listán szereplő gyógyszerük éppen nem kapható.

– Közgyógy listás egy-egy gyógyszerből valóban van hiánycikk, ami annyiban rossz a közgyógy ellátásra jogosultaknak, hogy a helyettesítő készítményüket úgy tudják kiváltani, hogyha fizetnek érte, tehát sajnos nincs rajta a közgyógy listán, de úgy látom, hogy lassan most augusztus első, második hetében már azért jönnek gyógyszerek. – mondta a gyógyszertárvezető.

Ha valakinek nem kapható a megszokott gyógyszere, érdemes kikérnie a gyógyszerésze vagy kezelőorvosa véleményét, megfogadni tanácsát, ajánlását. Ha pedig mindenképpen csak a hiánycikké vált gyógyszer a jó, és az külföldön elérhető, akkor az egyedi import engedély is megoldást jelenthet, és előfordul az is, hogy a nagykereskedők behozatalra kérnek engedélyt, így enyhítve a hiányon.

– Én azt gondolom, hogy aki mindenképp ragaszkodik egy készítményhez, egy gyógyszerhez és nem szeretné, hogy helyettesítsék, érdemes azért a gyógyszertárakat végigtelefonálni, végigkérdezni hátha igen is van még a gyógyszertárakban és folyamatos ellátás lesz, nem kell félni. Úgy gondolom, hogy szépen, lassan minden készítmény be fog érkezni és a közgyógy listás készítmények is újra kaphatóak lesznek. – mondta Dr. Nemes Rita.

A gyógyszertárvezető azt mondja, már kevésbé viszik a covid védekezéshez való eszközöket, készítményeket, most az idénynek megfelelő készítmények fogynak jobban, mint például az allergia elleni gyógyszerek, egyes pezsgőtabletták, vitaminok.


Tovább az archívumra