Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Pótfelvételi határidő: augusztus 8. éjfél

Pótfelvételi határidő: augusztus 8. éjfél

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Augusztus 8-án éjfélig jelentkezhetnek többek között a MATE gyöngyösi campusára azok, akik a rendes eljárás keretében nem tették meg, vagy nem vették fel őket. Bár ahogy az egyetem rektora fogalmazott, 2021 a finomhangolás éve az átalakulás miatt, ameddig több hallgatót vesznek fel, mint amennyi végez, létjogosultsága és stabil helye van a felsőoktatásban a Károly Róbert Campusnak. Az eddigi adatok szerint szeptemberben is több gólya lesz, mint ahányan átvették júliusban az oklevelüket – mondta Fórum című műsorunkban a gyöngyösi campus főigazgatója.

2020. augusztus elseje fontos dátum volt a gyöngyösi felsőoktatásban, amikor az Eszterházy Károly Egyetem után a Szent István Egyetemhez kapcsolódott a Károly Róbert Campus. Az átalakulás többlépcsősre volt tervezve, idén februárban nem csak a fenntartó, a struktúra, de a név is változott. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe olvadt bele a gyöngyösi campus. Az intézmény ezen kívül négy városban rendelkezik campussal, Gödöllőn, Budán, Keszthelyen és Kaposváron. A fenntartóváltás Dr. Bujdosó Zoltán főigazgató szerint nem okoz problémát, hiszen minden oktatási helyről delegálnak tagokat az alapítványi kuratóriumba, a struktúraváltás pedig a hallgatók érdekei alapján történik.

– Most is van olyan szakunk, ami el tudott indulni Gyöngyösön is és Gödöllőn is közel hasonló létszámmal, sőt minimum létszámot is emeltünk, tehát nem indultak el alacsony létszámmal sehol szakok. Tehát ahol kereslet van rá, ott megy tovább, ahol viszont nincs kereslet, ott koncentrálni fognak bizonyos szakokat, de van olyan szakunk, mint például a programtervező informatikus, vagy a gazdaságinformatikus, ami kizárólag a gyöngyösi campuson indul az egyetemen. – mondta Dr. Bujdosó Zoltán, a MATE Károly Róbert Campusának főigazgatója.

Bár júliusban kihirdették a ponthatárokat, és a magyar diákok nagy részét fel is vették a választott egyetemekre, aki eddig nem jelentkezett, vagy nem nyert felvételt, augusztus 8-án éjfélig még megteheti.

– Korábban csak költségtérítésesre lehetett jelentkezni, most jó hír az, hogy alapszakokon állami finanszírozásra is lehet jelentkezni, így Gyöngyösön kereskedelem és marketing, pénzügy-számvitel, gazdaságinformatikus, mezőgazdasági mérnök, vidékfejlesztési agrármérnök szakokra lehet jelentkezni. – mondta a főigazgató.

Gyöngyösön továbbra is a gazdaságtudományi képzések a legnépszerűbbek, de a gyógy-és fűszernövények képzést is sokan választják. Dr. Bujdosó Zoltán hozzátette: az intézmény számára fontos, hogy megtartsa, illetve növelje a külföldi hallgatók arányát, ami jelenleg 13%, a diákok számának növelése érdekében ebben az évben Afrikában két toborzó irodát is létrehoztak, de nyitnak Közép-Ázsia felé is.


Tovább az archívumra