Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az Irsai Olivérrel megkezdődött a szüret

Az Irsai Olivérrel megkezdődött a szüret

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megkezdődött a szüret a Mátrai borvidéken. Az elmúlt évhez képest másfél hetes csúszással indult a szőlő betakarítása, aminek az időjárás az oka. Az idén az Irsai Olivér tekintetében jól alakulnak a felvásárlási árak – tudtuk meg a Mátrai Hegyközségi Tanács elnökétől, kilónként 120- 130 Ft-ot fizetnek ezért a szőlőfajtáért.

Csattognak a metszőollók, szedik az Irsai Olivért a gyöngyöstarjáni határban. Gyorsan telik a láda a szép, tömör fürtökkel. Megkezdődött a Mátrai borvidéken is a szüret.

– Körülbelül másfél héttel vagyunk később, mint a tavalyi évben. Az Irsai betakarításával indultunk neki a szüretnek, a hűvös, esős idő, próbára tette mindenki türelmét, hogy mikor is kezdjük el a szüretet. – mondta Kovács Zita, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

Leginkább azok a gazdák szedik már az Irsait, akik eladásra szánják – tette hozzá az elnök, és a felvásárlási árak is magasabbak az elmúlt évinél. Már most látható, hogy mennyiség tekintetében azonban csalódottak lehetnek a gazdák.

– A szüret időpontját azért is választották ki a nagyobb felvásárlók, mert mostanra érte el azokat az értékeket, hogy jó minőségű szőlőt takarítsanak be a termelők, mennyiség tekintetében egy picit csalódottak lehetünk, mert picit várakozáson alul marad az idei évben az irsai, reméljük a többinél nem lesz ilyen jelentős. Az árakat tekintve, nagyon jó felvásárlási árakat tudhatunk az Irsai tekintetében. – mondta a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

Jelenleg 120-130 Ft körüli áron veszik a felvásárlók az Irsait – tudtuk meg Kovács Zitától. Szeptember második felétől pedig várható, hogy zömében beindul a különböző szőlőfajták érése.


Tovább az archívumra