Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tuba Gyöngyös felett

Tuba Gyöngyös felett

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Tuba, vagyis felhőtölcsér alakult ki városunk felett pénteken, ezt többen is megörökítették. Alacsonyan lévő felhők, szél, és megfelelő mennyiségű pára – ezek szükségesek ahhoz, hogy a tuba létrejöjjön. Önmagában ez még nem jelent veszélyt, viszont ha leér a földre, már tornádónak nevezzük, és hatalmas pusztítást végezhet. A szakértő szerint, ha a felmelegedés nem áll meg, egyre gyakoribb jelenség lehet nálunk is a tornádó.

Gyülekeznek a sötét felhők Gyöngyös felett, majd hirtelen egy vastagabb, világos sáv alakul ki, végül eltűnik. Az Időkép videóján a pénteken városunk felett keletkezett tuba, vagyis felhőtölcsér látható. Nem ritka jelenség ma Magyarországon, kialakulásához több tényezőre van szükség.

– Ennek az egyik feltétele az alacsony felhőalap, vagyis az, hogy a kondenzációs szint a talajfelszínhez minél közelebb legyen, ehhez szükséges megfelelő mennyiségű pára jelenléte a légkörben. A tubák létrejöttének a másik feltétele pedig a kellő erősségű örvényesség jelenléte. – mondta Bakota Zsolt, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Meteorológia Tanszékének egyetemi hallgatója.

A pénteki légörvényről Gyöngyösön kívül Visontáról, Gyöngyössolymosról és Gyöngyöshalászról is küldtek fotókat az Időképnek. A tuba önmagában nem jelent veszélyt, viszont ha a földre ér, komoly pusztítást végezhet.

– Nagyjából ilyen 70-80 km/ órás széllökés is elegendő ahhoz, hogy a felhőtölcsér elinduljon, illetve a tubatölcsér létrejöjjön, viszont ahhoz már, hogy a tölcsér földet érjen, azért már kell egy magasabb szélnyírás. Nagyságrendileg olyan 120 km/órát meghaladó széllökések esetén már beszélhetünk tornádóról. – mondta Bakota Zsolt.

2010-ben Mezőkövesdnél csapott le tornádó, amely 150 km/órás szélsebességgel rongált meg közúti táblákat, fákat és villanyoszlopokat. Bakota Zsolt szerint a folyamatos felmelegedés miatt egyre nő a tornádók kialakulásának veszélye hazánkban is.


Tovább az archívumra