Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Közeleg a határidő: szeptember 15-ig be kell fizetni a helyi adókat

Közeleg a határidő: szeptember 15-ig be kell fizetni a helyi adókat

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közeledik a második félévi önkormányzati adók befizetési határideje: szeptember 15-e. Az önkormányzat már minden érintett adózónak megküldte az adószámla-kivonatot, a cégek elektronikusan, a magánszemélyek postai úton kaptak értesítést.

Fontos határidő közeleg a magánszemélyek és vállalkozások számára, ugyanis szeptember 15-ig kell a helyi adókat megfizetniük. Mint az köztudott, a gépjárműadó már az állami költségvetés forrását képezi, viszont a kommunális adót, az építményadót, a helyi iparűzési adót és idegenforgalmi adót az önkormányzat felé kell megtéríteni.

– A vállalkozók mindenképpen elektronikus, banki utalással teljesítsék, hiszen őket erre a jogszabály kötelezi. A magánszemélyek is megtehetik ugyanezt, hiszen már egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, de természetesen a csekkes befizetést is ugyanúgy tudjuk fogadni és minden értesítés mellett talál a tisztelt adózó fizető csekket magánszemélyek vonatkozásában. – mondta Kovács Róbert, a Gyöngyös Városi Önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóságának igazgatója.

Kovács Róbert pénzügyi igazgató azt mondja, az első félév adóbevételei a vártnál jobban alakultak, köszönhetően az iparűzési adónak, ugyanis az önkormányzat helyi adóbevételének többsége ebből származik és ennek sajátossága, hogy 2021-ben a 2019 évi végleges adóbevallás alapján kell az adóelőleget megfizetni. Vagyis még a vírus előtti időszak bevallása alapján.

– Ha forintokra akarjuk ezt lefordítani, akkor 1 milliárd 50 millió forint volt az, amit terveztünk, az első félévben ehhez képest egy olyan 100 millió forinttal több adóbevételünk folyt be, és ez kizárólag az iparűzési adó befizetési többletéből adódik. – mondta Kovács Róbert.

Most is hasonló bevétellel kalkulálnak – tette hozzá az igazgató, aki bízik abban, hogy az éves tervük teljesülni fog.

– Nagy az esély arra, hogy azt a bevételi tervet, amit, mint említettem ez is kb. egymilliárd forint, amit most szeptemberre várunk, ez teljesülni fog és akkor nem lehet akadálya annak, hogy a költségvetésbe megtervezett feladatainknak maradéktalanul eleget tegyünk. – mondta a Pénzügyi és Költségvetési Igazgatóság igazgatója.

Kovács Róbert kiemelte: érdemes a határidőt tartani, ugyanis azt követően pótlékot számolnak fel minden egyes késedelmi nap után. További információt pedig a város honlapján találhatnak az érdeklődők, vagy az igazgatóság elérhetőségein kaphatnak segítséget a szakemberektől.


Tovább az archívumra