Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágul a baromfihús, nehéz helyzetben a hazai termelők

Drágul a baromfihús, nehéz helyzetben a hazai termelők

Átlagosan 35 százalékkal emelkedtek a takarmányárak, emiatt pedig folyamatosan drágul a hazai baromfihús is. A Baromfi Termék Tanács igazgatója szerint a hazai termelők csak az árnövekedésből befolyó többletköltségekből tudják fenntartani magukat, azonban a piacra visszaérkező nagy európai termelők által nyújtott alacsony árú termékek kiszoríthatják a magyar termelőket.

A csirkemellfilé mintegy 300 forinttal, a pulykamellfilé pedig közel 200 forinttal lett drágább 2021 januárja óta a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Tavalyhoz képest körülbelül 15 százalékkal emelkedett az egész csirke ára is, de szinte minden hazai baromfihús esetében tapasztalható a drágulás – mondja a Baromfi Termék Tanács elnöke. Az emelkedés mögött számos tényező áll, többek között az, hogy megnövekedett a takarmányok ára, amely a baromfiágazatban az élőállat előállítási költségének harmadát teszi ki, így az árnövekedést a fogyasztók is megérezhetik.

– A tavalyi év június végéhez mérten a keveréktakarmányok átlagos ára 35 százalékkal emelkedett. Ez a 35 százalék az összes költségnek nagyjából a kétharmadát teszi ki, tehát a baromfisoknak és a baromfitermék-előállítóknak azt jelenti, hogy csak a takarmány oldalról mintegy körülbelül 20 százalékos önköltség növekedést jelentett, ez a rendkívüli mértékű növekedés. – mondta Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója.

Valamint emelkedtek a munkabérek és az energiaköltségek is – mondja az igazgató, aki hozzátette, hogy amennyiben az áremelésből származó többletbevételek nem jutottak volna el a hazai termelőkhöz, akkor sokuk abbahagyta volna a termelést.

A többszöri árváltozást a gyöngyösi üzletek is megérezték, ennek a boltnak az üzletvezetője azt mondja, hogy a piac rendkívül ingadozó mind árakban, mind kínálatban, de a vásárlók ugyanúgy keresik a baromfihúsokat.

– Volt egy időszak, amikor eléggé felkúsztak az árak, most egy kicsit visszaenyhült, de folyamatosan ingadozó az ára. Illetve az ellátottsága is, elég sok külföldről érkezett baromfihús jön. Mi igyekszünk azért magyarországi terméket forgalmazni és a készlet 80-90%-a magyar termék, de elkerülhetetlen, hogy például lengyel termék bekerüljön a pultba. – mondta Mahunkáné Szakály Etelka, a Sláger Szupermarket üzletvezetője.

A hazai termelők dolgát továbbá az is nehezítheti, hogy a magyar piacon újra megjelentek a nagy európai termelők, akik jóval olcsóbban árulják termékeiket. Dr. Csorbai Attila szerint ahhoz, hogy a magyar termelők fennmaradjanak, további áremelésre lehet szükség.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
14:30
Műsorismertetés
14:31
Nyitott egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:00
Nyitott Egyetem - ismeretterjesztő sorozat
15:30
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
15:51
Sydney akvárium - természetfilm
16:06
Nappali 1. rész – életmódmagazin - ismétlés
16:32
Reklám
16:35
Nappali 2. rész – életmódmagazin - ismétlés
17:00
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Tallózó - válogatás a hét legfontosabb eseményeiből
18:22
Reklám
18:25
Híradás plusz – megyei hírműsor
18:54
A javasasszony unokája - dokumentumfilm
19:08
Reklám
19:11
Moziklip – mozi magazin - ismétlés
19:23
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
19:36
Nézőtér – kulturális magazin - ismétlés
20:05
Nápolyi 3. rész - ismétlés
20:30
Képújság