Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Megemlékezés Almásy János emlékművénél

Megemlékezés Almásy János emlékművénél

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

318 évvel ezelőtt hívta hadba a vármegye lakóit, mintegy 2000 fegyverest Almásy János alispán a Rákóczi-szabadságharc támogatására. 2003 óta Gyöngyös Fő terén az egykori Almásy-házon elhelyezett emléktáblánál tartanak megemlékezést az eseményről.

Az Almásy család olyan történelmi személyiségeket adott Gyöngyösnek és az országnak, akik két szabadságharcban is jelentős szerepet töltöttek be. 1703 októberében, a Rákóczi szabadságharc idején hívta hadba Heves vármegye lakóit Almásy János korábbi alispán. Erre az eseményre emlékeznek minden évben a volt Almásy-házon elhelyezett emléktáblánál.

– Ő volt az, aki a vármegye központjához vezényelte ezeket a csapatokat, és megkezdődött Eger várának, illetve Eger városának az ostroma. Telekesi főispán, aki egyben püspök is, a császár megbízottja volt, és mindent megtettek annak érdekében, hogy Eger, illetve Eger vára maradjon császári kézben. Az ő tevékenysége biztosította végül azt, hogy a vármegyén belül jelentős katonai sikereket érjünk el. – mondta Kámán Árpád, az Aba Sámuel Történelmi Daloskör vezetője.

Gyöngyös város képviselő testülete 2003-ban állíttatta az emléktáblát, melynek köszönhetően ma már egyre többen ismerik az Almásy család nevét és történetét.

– Amikor az önkormányzat a jelenből indul ki, és a jövőt tervezi, akkor mindig nagyon fontos, hogy visszatekintsünk a múltra. Ott vannak olyan tartópillérek, cölöpök, amik támaszt adhatnak. Ilyen mondjuk a 20. században Puky Árpád, a 19. században például Török Ignác, a 18. században pedig Almásy János. – mondta Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere.

A megjelentek közösen énekelték a Rákóczi-szabadságharc első éveiben keletkezett, kuruc győzelmet ünneplő vitézi éneket.

A koszorúzásnál jelen voltak mindazok, akik évek óta őrzik, ápolják az Almásy- hagyományokat. A gyöngyösi önkormányzat mellett a Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület, az Aba Sámuel Történelmi Daloskör, valamint a Helyőrségi Nyugállományúak Klubja is elhelyezte koszorúját az emléktáblánál.


Tovább az archívumra