Kezdőlap » Hírek - Aktuális » 23 méter magas cunami követte március 11-én a Japán északi részét megrázó 9-es erősségű földrengést

23 méter magas cunami követte március 11-én a Japán északi részét megrázó 9-es erősségű földrengést

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A helyiek azonban még mindig nem kezdhették el a romok eltakarítását, mivel a Fukusimai erőműi megsérült a természeti katasztrófában. A sugárzástól való félelem hatására több ázsiai és európai országban is elkezdték felvásárolni a jódozott só és a jódtabletta készleteket. Magyarországon is hiánycikk lett az elmúlt másfél hét alatt a jódtabletta, ilyen készítményt már ebben a gyöngyösi gyógyszertárban sem találtunk. Híresztelések szerint ugyanis a jód megfelelő védettséget biztosít a Japánban levegőbe kerülő sugárszennyezés ellen A szakemberek szerint azonban teljesen felesleges dolog a magyar háztartásokban jódkészletet felhalmozni, és nem csak azért, mert a radioaktív szennyezés nem fenyegeti hazánkat.

A szakemberek nem győzik felhívni a lakosság figyelmét arra, hogy az indokolatlanul magas jódbevitel nem csak felesleges, hanem az egészségre is káros.

A fokozott jódfogyasztás veszélyeire egyébként már az ÁNTSZ is felhívta a lakosság figyelmét. Ennek ellenére hazánkban is annyira megnőtt a jódtabletták iránti kereslet, hogy már a raktárakból sem tudják pótolni a gyógyszertárakban fellépő hiányt. A szakemberek szerint ez szerencsés helyzetként is felfogható, mivel így nem tudnak magukban kárt tenni az emberek a felesleges jódfogyasztással.

Nagy Réka


Az Aktuális napi hírei (2011-03-24 )

Tovább az archívumra