Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Márki-Zay Péter a közös miniszterelnök-jelölt

Márki-Zay Péter a közös miniszterelnök-jelölt

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást, ő lesz a hatpárti ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje a 2022-es országgyűlési választáson. Szombaton zárult le a második forduló, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje a szavazatok közel 57%-át szerezte meg, míg Dobrev Klárát a voksolók 43%-a támogatta. Köszönőbeszédében a DK indulója azt mondta: az egész ellenzék győzött, hiszen idén képesek voltak valóban összefogni. Egy célért küzdenek: hogy leváltsák a Fidesz kormányt, és leváltsák Orbán Viktor rendszerét.

Vasárnap este 10 órakor végeztek a szavazatszámlálók, a második forduló után több mint 662 ezer szavazólapot ellenőriztek le, 30 ezerrel többet, mint az első fordulóban. A második fordulóban több mint 200 ezer új szavazó adta le voksát, így az előválasztáson összesen 850 ezer ember nyilvánította ki véleményét. A miniszterelnök-jelöltek küzdelmét Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom indulója nyerte a szavaztok közel 57 %-ával. Szombat este győzelmi beszédében mondta el, hogy bár két név szerepelt a szavazólapokon, az ellenzék közösen győzött.

– Az ellenzék egységét senki nem törheti meg, az ellenzék csak együtt képes győzni, és Dobrev Klárával ebben szövetségesek vagyunk. – mondta Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Márki-Zay Péter múlt pénteken a Momentum és az MMM szervezésében Gyöngyösön járt. Akkor még az volt a kérdés, hogy mi lenne, most viszont már az, hogy mi lesz. Mint elmondta: a közös ellenzék választási programjának alapja már készen van, a következő hetekben azonban ezt tovább csiszolják, de az biztos, hogy ebben az egyik fő feladat az elszámoltatás lesz, és az, hogy minden magyar azonos jogokkal rendelkezzen. Közös céljuk egy új, demokratikus Magyarországot létrehozni.

– Ahol nagyobb lesz a jólét, ahonnan nem menekülnek az emberek, hanem ahova érdemes lesz visszajönni, amely egy digitális, modern Magyarország lesz, nem csak jogállami és demokratikus, amely hatékony közigazgatást fog az önök érdekében kidolgozni. Ezt a közös programot alkotjuk meg, a nyugdíjrendszer, az egészségügy, az oktatás, a roma fölzárkóztatás kiemelt fontosságú feladatok. – mondta Márki-Zay Péter.

Heves megyében másképp alakultak az eredmények, mint országosan, itt 7600-an Dobrev Klárát támogatták, Márki-Zay Pétert pedig 6700-an. A DK jelöltje még szeptemberben érkezett Gyöngyösre, a választási eredmények ismeretében azt mondta: bárki is nyeri az előválasztást, az ellenzék közösen fog dolgozni.

– Mostantól kezdve egyetlen egy dologgal kell foglalkoznunk. Azzal, hogy a hatpárti ellenzéki összefogás hogyan fogja jövő áprilisban legyőzni Orbán Viktor kormányát és utána lebontani Orbán Viktor rendszerét. Mindannyiunknak ez a legfontosabb közös feladata és felelőssége. – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa.

Dobrev Klára hozzátette: a DK megerősödve folytatja munkáját az előválasztás után, és kemény kampányra készül a többi ellenzéki párttal együtt.


Tovább az archívumra