Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Minősített könyvtár

Minősített könyvtár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Minősített könyvtár címet nyert el a Vachott Sándor Városi Könyvtár az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A könyvtár által benyújtott és végül elnyert pályázat alapját az intézményi önértékelés szolgáltatta, melyben többek között a dolgozóknak kellett értékelniük a könyvtárt és az ott folyó munkát. Farkas István az intézmény igazgatója elmondta: ezzel a címmel nagy álma vált valóra a könyvtárnak.

A megyében másodikként a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár is Minősített könyvtár címet nyert el a napokban. Az Emberi Erőforrások Minisztérium által megítélt díjnak komoly szakmai feltételei voltak – ezt mondja a könyvtár igazgatója. Farkas István szerint hosszú évek kemény munkájának a gyümölcse ez a cím, melyre már régóta vágyott az intézmény. Ehhez azonban meg kellett teremteni egyfajta minősítési rendszert, ezután tudták benyújtani a pályázatukat a szaktárcához.

– Néhány évvel ezelőtt komolyan ráfordultunk erre a dologra és elkezdtük az előkészületeket. Különböző képzéseken vettünk részt a dolgozókkal, különböző csoportokat alakítottunk ki és a minőségirányítás elveinek megfelelő módon felkészültünk a dolgokra. – mondta Farkas István, a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatója.

Ennek érdekében minőségi irányítási csoportokat hoztak létre, köztük kommunikációs, eredmény és folyamat csoportot is. A benyújtott pályázat alapját az úgynevezett intézményi önértékelés szolgáltatta – mondta el a minőség irányítási tanács vezetője.

– Tulajdonképpen mi magunk pontoztuk az intézményt nagyon sok szempont alapján. Ezek megadott szempontok a Könyvtári Intézet dolgozza ki az önértékelés szempontjait. Ennek alapján a dolgozók pontozták a könyvtárat és ez adta tulajdonképp a beadandó pályázati anyagunk alapját. A beadást követően pedig két országos szakértő vizsgált bennünket. – mondta Szekeresné Sennyey Mária, a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

A Minősített Könyvtár címet már használhatja a könyvtár, ám az elismeréssel járó díj átadására, a hagyományoknak megfelelően, a magyar kultúra napján – vagyis legközelebb 2022 januárjában – kerül majd sor.


Tovább az archívumra