Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Járványügyi intézkedések: szigorítás a városházán és az intézményekben

Járványügyi intézkedések: szigorítás a városházán és az intézményekben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Országos és városi szigorításokról is döntöttek a romló járványügyi adatok miatt. A fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, az oltottak száma viszont csak csekély mértékben nő. Hiesz György polgármester azt mondta: az önkormányzati cégeknél nem rendeli el a kötelező oltást, viszont a polgármesteri hivatalban átmenetileg megszűnik a személyes ügyintézés, ahol pedig ez szükséges, kötelező a maszk viselése. A város szociális intézményeiben is életbe lépnek szigorítások.

Folyamatosan romlanak a járványügyi adatok Magyarországon is, és valószínűleg még csak a negyedik hullám elején vagyunk-mondja Hiesz György polgármester, ezért szigorításokat vezetnek be a gyöngyösi intézményekben.

– Ez rendkívül nehéz döntés, mert semmiféle hivatalos adat, információ, fertőzöttségi mérés nem áll rendelkezésünkre, de látjuk azt, hogy a városházán kollégák között, gyermekintézményben, gyerekek, szülők között hogy terjed a vírus, és ez jelentős emelkedést mutat. – mondta Hiesz György Gyöngyös polgármestere.

A városházán ezért ideiglenesen megszüntetik a személyes ügyintézést, ott azonban, ahol ez nem mellőzhető, az ügyfelek csak maszkban jöhetnek be, ezt a dolgozóknak is viselniük kell. A védőeszköz használata kötelező a gyermekintézményekben, a könyvtárban és a Mátra Művelődési Központban is.

A sportintézményeket és a rendezvényeket illetően még nem szigorítanak, de Hiesz György szerint a későbbiekben ez sem kizárt.

A magas kockázatú intézményekben bár eddig is a szokásosnál óvatosabbak voltak, újabb intézkedéseket vezetnek be.

– Az Idősek Bentlakásos Otthonában, nyáron és az őszi időszakban is csak az udvaron történt a látogatás, november 2-tól látogatási és intézmény elhagyási korlátozásokat fogunk bevezetni. – mondta Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ igazgatója.

Bár ott az átoltottság 100%-os, és a dolgozók jelentős része is megkapta a védőoltást, az idősek védelme érdekében a dolgozók ezentúl nyitott térben is hordják a maszkot. A különböző szociális intézményeknél a korábban bevezetett szigorítások érvényben maradnak, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ honlapján minden részletet megtalálnak az érintettek. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a higiéniára, folyamatosan szellőztetnek, és használják a levegőtisztító berendezéseket is.

Ma a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: a kormány november elsejétől kötelezővé teszi a maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön, elrendeli az látogatási tilalmat az egészségügyi intézményekben, a munkáltatóknak pedig jogot ad arra, hogy kötelezővé tehessék munkavállalóik számára az oltás felvételét. Az önkormányzati cégeknél a döntést a polgármesterre bízzák. Hiesz György erre reagálva elmondta: a kormány áthárítja a felelősséget magáról, ő pedig úgy dönt, nem teszi kötelezővé az oltást a városi intézmények és cégek dolgozói számára.


Az Aktuális napi hírei (2021-10-28 )

Tovább az archívumra