Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Mentorprogram a Mátrai Erőmű átalakításában érintett vállalkozásoknak

Mentorprogram a Mátrai Erőmű átalakításában érintett vállalkozásoknak

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A Mátrai Erőmű átalakításában érintett vállalkozások továbbképzése a célja annak a vállalati mentorprogramnak, amelyet a Károly Róbert Campuson mutattak be a minap. Oravecz Zsolt, a Mátrai Erőmű Zrt. vezérigazgatója a konferencián elmondta, a technológiai átalakítás öt pillérre épül majd, legfontosabb a munkaerő megtartása és a méltányos átmenet biztosítása.

A technológiai váltás – vagyis, hogy gáztüzelésre állítják át a jelenleg széntüzelésre épülő technológiát – több mint ezer vállalkozást érint – egyrészt a visontai ipari parkot, a beszállítókat, valamint a bükkábrányi bányát. A Károly Róbert Campuson rendezett szakmai konferencián az átalakításában rejlő vállalkozásfejlesztési lehetőségeket mutatták be.

– Azok a partnerei az erőműnek – legyenek vevői, vagy beszállítói – akikkel üzleti kapcsolatban áll – az ő üzleti világuknak az átalakulását hivatott fejleszteni ez a mentorprogram. Mik azok az eszközök, mik azok a lehetőségek, mik azok az információk, amik fontosak lehetnek ezeknek a partnereknek. – mondta File Sándor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

A szakmai találkozón elhangzott: Európában jelentősen csökkent a szén alapú áramtermelés, a jövőben pedig például Románia, Bulgária és Németország is vállalta a szénkivezetést.

Oravecz Zsolt, a Mátrai Erőmű Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a modernizációs programnak öt pillére van: a kombinált ciklusú gázturbinás blokk, a biomassza tüzelésű blokk, napelemparkok létesítése, szén-dioxid-leválasztás és -tárolás, valamint az iparfejlesztés. A legfontosabb a munkaerő megtartása, és a méltányos átmenet biztosítása. A mintegy 286 hektár összterületen összesen 554 munkahely van – tette hozzá.

Az esemény kísérőprogramja volt egy plakátkiállítás is, mely a Life programot, valamint a dekarbonizációs folyamatot ismerteti az emberekkel.

– Van ennek széles társadalmi kapcsolódása is, megpróbáltunk ezen a plakátkiállításon egyszerű, egyértelmű fogalmakat, azért, hogy látható legyen, hogy min is dolgozik ez a projekt, illetve mi az a klímaváltozás, és mi az a szükségesség, ami miatt ezt a dekarbonizációs folyamatot vinnünk kell. Ennek kiemelt pontja a Mátra. – mondta a HKIK főtitkára.

Gyöngyösön a Fő téren is megtekinthető ez az ismertető anyag a héten, a jövőben pedig minden érintett településen felállítják majd az információs táblákat – emelte ki File Sándor.


Az Aktuális napi hírei (2021-10-28 )

Tovább az archívumra