Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Lesz választék mindenszentekig krizantémból

Lesz választék mindenszentekig krizantémból

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Minimálisan drágult, ennek ellenére hatalmas a kereslet a krizantém iránt szálas és csoportos virágú változatban is. Sokan hagyták az utolsó pillanatra a vásárlást, de az eladók azt mondják, lesz bőven választék november elsejéig. Az idősebb korosztály továbbra is a nagy gömbfejű, fehér krizantémot keresi, a fiatalok körében azonban a színes változatok kelendőbbek, és a tűzött tálakat is jobban kedvelik.

Szálas krizantém 500 forintért, cserepes 2500-ért, koszorúk, sírcsokrok és tűzött tálak – aki az utolsó napokra hagyta a kegyeleti virágok vásárlását, nem kell aggódnia, hiszen bőséges a választék a gyöngyösi piacon, és az elmúlt napokban rendszerint tele van vásárlókkal.

Benkó Mihály eladó elmondta: főleg az idősebbek viszik a szálas, nagy gömbfejű krizantémokat, a fiatalabb korosztály pedig a csoportos változatokat keresi.

– Legjobban a csoportos virágú, és a nagy gömbfejű gyönyörű krizantémokat viszik. De szeretik nagyon például ott azt a fehéret, ami csoportos virágú. Ma már olyan 70-30%, tehát a 70 százaléka csoportos virágút, és a 30 százaléka nagy virágút választ. – mondta Benkó Mihály eladó.

A tendencia azt mutatja, hogy egyre ritkább már a felelőtlen vásárlás, nem a felhalmozás a cél, hanem inkább a minőség – mondja az egyik virágbolt tulajdonosa. Korsós Róbert hangsúlyozta: kiemelkedő minőségűek a virágok, az árak viszont valamivel magasabbak a tavalyitól.

– A krizantémtermesztésre is rátette a hatását a pandémia, amit külföldről, Hollandiából, Afrikából kapunk virágokat, ott ugye negyed annyi lett termőfelület, mert ezeket májusban-júniusban kellett telepíteni, amikor még ugye a vendégmunkások nem tudtak dolgozni, és így negyedannyi területet tudtak eltelepíteni, tehát ezért van az, hogy most egy picivel magasabbak a holland árak, mint szokott lenni. – mondta Korsós Róbert, a Virág-Kuckó tulajdonosa.

Az idősebbek főként a fehér változatú krizantémokat keresik, de ma már a színesek is nagyon kelendőek.

– Nálam a fehér dominál. Ez a halottak napja, ez fehér. Fehér virágot csak. – nyilatkozta Ludányiné Gál Borbála.

A hazai krizantémtermesztésnek a hőség, az erős napsütés, és a növényvédőszer-betiltások sem kedveztek idén, ennek ellenére több mint 10 millió tő krizantém termett hazánkban – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.


Tovább az archívumra