Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Egyiptomi felfedezések az újraindult Akadémiai Esték előadásán

Egyiptomi felfedezések az újraindult Akadémiai Esték előadásán

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Huszonöt év egyiptomi kutatási eredményeit mutatta be Bács Tamás, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetője a gyöngyösi Károly Róbert Campuson. Többek között jelentősebb régészeti, művészettörténeti és nyelvészeti felfedezéseivel ismerkedhettek meg a résztvevők. Az előadást az Akadémiai Esték programsorozat keretein belül rendezték meg.

Közel másfél év kihagyás után újraindult az Akadémiai Klub előadássorozata a gyöngyösi Károly Róbert Campuson. Elsőként Bács Tamás, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetője tartott előadást, aki 1995-től az ókori Théba területén, önálló kutatócsoport vezetőjeként fedezett fel számos régészeti elemet. A helyszíni kutatások során többek között egy eddig fel nem fedezett sírt is talált.

– Egy eddig teljesen ismeretlen alkirály temetkezési helyét találtuk meg. Az alkirály az az illető volt, aki a fáraó nevében igazgatta például a hódoltsági területeket. Róla korábban semmit nem lehetett tudni, szerencsére találtunk egy-két leletet. Aztán 2009-ben a Kairói Múzeumban egy vendégkiállítást szerveztünk a magyar ásatásokból, és például ott is be tudtuk mutatni ezeket. De a késői antik korból, a keresztény korból is vannak nagyon szép leleteink. – mondta Dr. habil Bács Tamás egyetemi docens, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének tanszékvezetője.

Emellett jelentősebb művészettörténeti és nyelvészeti felfedezéseket is bemutatott a résztvevőknek. Bács Tamás szerint hatalmas előrelépés, hogy Egyiptomban mára természetessé vált, hogy a helyszínen magyar kutatók is jelen vannak. A kutatás azonban itt nem áll meg – mondja az előadó, aki hozzátette, több területen is van fejlődési lehetőség.

– Mindig lehet valamit tovább bővíteni, tehát akár a területet, de lehet a kutatásokat is, valamint az interdiszciplináris kutatásokat is. Ne felejtsük el, hogy az egyik fő problémánk az, hogy az a fajta anyagi és intézményi háttér nincs mögöttünk, mint ami a gazdagabb, szerencsés országok esetében megvan. Tehát, hogy a legújabb természettudományos vizsgálatokat, kutatásokat, műszaki berendezéseket ott a helyszínen alkalmazni lehessen ettől mi sajnos távol állunk. Ezen bőven lenne min fejlődni. – mondta Bács Tamás.

Az akadémia estek folytatódnak, hamarosan a gyermekbántalmazásokkal kapcsolatban végzett kutatások eredményéről hallhatnak előadást az érdeklődők.


Tovább az archívumra