Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Rögzítette a kormány az üzemanyagárakat, 480 forintnál nem lehet drágább a 95-ös benzin és a gázolaj

Rögzítette a kormány az üzemanyagárakat, 480 forintnál nem lehet drágább a 95-ös benzin és a gázolaj

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

480 forintban maximalizálja a kormány a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti árát november 15-től – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a mai Kormányinfón. Dudás Róbert jobbikos képviselő korábban a Parlamentben javasolta az üzemanyagok árának befagyasztását, szerinte a kormánynak további lépéseket is tennie kellene az áremelkedés hatásainak mérséklése érdekében.

506 a benzin, 512 forint a gázolaj ára a magyar kutakon jelenleg. Egy év alatt az előbbi ára több mint 120, utóbbié pedig 180 forinttal emelkedett. Korábban Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője interpellációt nyújtott be a parlament elé, hogy ne drágulhasson tovább a benzin. A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be, hogy három hónapra maximalizálják az üzemanyagok árát.

– A benzin és a gázolaj ára a gazdaság működésére és általánosságban az árakra is kihatással van, ezért a kormány úgy döntött, hogy november 15-től a benzin és a gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzíti. Ez azt jelenti, hogy ennél, tehát 480 forintnál olcsóbb lehet a benzin és a gázolaj ára, drágább nem. – mondta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.

A bejelentést követően esésnek indult a MOL részvényárfolyama.

Dudás Róbert üdvözölte a döntést, ám szerinte ez csak az első lépés, hosszú távon további megoldásokat kell keresni.

– Most ugye három hónapra be lett fagyasztva, viszont, ezután újra drágulásnak indulhat. Itt van ez az idő, ami a rendelkezésére áll a magyar kormánynak, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a jövedéki adó és az ÁFA csökkenthető legyen. – mondta Dudás Róbert országgyűlési képviselő (Jobbik).

Dudás Róbert hozzátette: az üzemanyagra kiadott pénz fele az adó, tehát, ha valaki húszezer forintért tankol, abból tízezer forintot valójában a kormánynak fizet. Az országgyűlési képviselő a részsiker után sem áll meg, hiszen további javaslati is vannak.

– Az kértem, hogy 15 forintról 30 forintra emeljék meg a munkába járást segítő költségeket, ezt elutasították, én ezt visszavittem a Törvényalkotási Bizottság elé, ami elképzelhető, hogy a jövő héten, vagy az azt követő héten fogja azt tárgyalni, közben a Magyar Szocialista Párt is benyújtott egy hasonlót, ők 15 forintról 25 forintra kérték ennek az emelését. – mondta az országgyűlési képviselő.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón még szót ejtett a világban tapasztalható energiaválságról, azt mondta: a kormány továbbra is tartja a rezsicsökkentett árakat Magyarországon. A járványügyi adatokat és az oltás hatékonyságát figyelembe véve a miniszter mindenkinek javasolja a harmadik oltás beadatatását, amelyet egyébként november 22-e és 28-a között a gyöngyösi kórházban is kérhetnek.


Tovább az archívumra