Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Veszteségessé válhat a benzinkutak üzemeltetése

Veszteségessé válhat a benzinkutak üzemeltetése

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a magánüzemeltetésben működő kis, független benzinkutak. Az általunk megkérdezett gyöngyösi töltőállomások tulajdonosai szerint egyre szűkebb az az árrés, amely az üzemanyag beszerzési és eladási ára között van, így ha a világpiaci ár tovább emelkedik, az is előfordulhat, hogy veszteséggel kell árulniuk az üzemanyagot, ez esetben pedig a munkabérek kigazdálkodása is jelentős kihívás elé állíthatja őket.

Hétfőtől három hónapon át nem adhatják drágábban 480 forintnál a normál üzemanyagokat a töltőállomások, az általuk fizetett beszerzési árat azonban nem fagyasztották be, az már szerdán emelkedett öt forinttal. A magánüzemeltetésben működő, kis kutaknak lesz a legnehezebb kompenzálniuk a kieső bevételeket, és akár még az is előfordulhat, hogy az árbefagyasztás miatt veszteséggel kell árulniuk a 95-öst és a gázolajat – mondja az egyik gyöngyösi benzinkút tulajdonosa.

– Abban az esetben, hogy ha a világpiaci árak az elkövetkezendő időszakban emelkednek, ami nagyon könnyen előfordulhat és itt egy egy-két dolláros emelkedés is komolyan érezhető hatást fog eredményezni, abban az esetben a még esetlegesen a jelen meglévő árrés is el fog tűnni. Így előállhat az a helyzet, hogy olcsóbban kell értékesíteni az üzemanyagot, mint ahogy meg lehet vásárolni. Én úgy gondolom, hogy ez már egy elég extrém esetet eredményezhet. – nyilatkozta Magda Róbert, az OIL! Gyöngyös tulajdonosa.

Emiatt a rendszeresen jelentkező költségek, a munkabér, a rezsi, vagy egy esetleges hitel törlesztésének fedezetét is nehezen tudják majd előteremteni a töltőállomások üzemeltetői. Egy másik, általunk megkérdezett tulajdonos is hasonlóan látja a helyzetet.

– Nem úgy történt a befagyasztás, hogy a végfelhasználóknak ez most egy jó dolog, hanem a beszerzéseknél a MOL, mivel ő a kiszolgáló így folyamatosan tudja emelni az árát. És az az árrés, ami az eladási és a beszerzés között képződik, az egyre szűkül a világpiaci ár követésével. Ez sajnos a kiskereskedelmi részleget súlyosan érinti, és anyagi veszteséget okoz.” – mondta Varga József, a K&V Üzemanyagtöltő állomás tulajdonosa.

Varga József szerint a kieső bevételeknek legalább egy részét meg kellene téríteni a benzinkutak üzemeltetői felé.

– Megoldás szerintem az lehetett volna külföldi példát követve, például Horvátországot említeném, ahol a kormány a vállalkozókat kompenzálja. – mondta Varga József.

Hazánkban egyelőre nem tudni ilyen kormányzati szándékról. A kutaknak azonban működniük kell, ha valaki a piaci ármozgások hatására nem tudja tovább üzemeltetni töltőállomását, a kormányt mást kérhet fel a feladatra az ármaximalizálás három hónapjának idejére. Az erre vállalkozó cégek jelentkezését máig várták, a MOL már bejelentette, hogy hajlandó átvenni a bezárni kényszerült benzinkutak üzemeltetését.


Az Aktuális napi hírei (2021-11-18 )

Tovább az archívumra