Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Érkeznek a fenyőfák, hétvégén már kezdik az árusítást

Érkeznek a fenyőfák, hétvégén már kezdik az árusítást

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Megérkeztek az első fenyőfák Gyöngyösre, van, ahol már szombaton megvásárolhatjuk a karácsonyfának valót. Minden évben a normand a legkelendőbb, és leginkább a szobaméretűt, vagyis a két és fél méteres fákat viszik. Az árak tekintetében minimális emelkedéssel kell számolni az infláció és a megnövekedett költségek miatt. Műfenyőből is évről-évre több fogy, a tapasztalatok szerint azonban a legtöbben nem terveznek áttérni az igaziról a műfenyőre.

A táblát tisztítja Balogh Tamás, szombaton reggel itt már elkezdődik a fenyőfák árusítása. Ez pedig már az udvar, 180 fa sorakozik. Ezeket nem csak eladják, de talpba faragják, és igény esetén házhoz is szállítják.
Ez a normand két méter húsz centiméter, 15 évvel ezelőtt ültették Dániában, kevesebb, mint egy hónap múlva pedig valaki karácsonyfája lesz. A többség import fenyő, Dániából, Németországból és Csehországból, de vannak Zalából érkezett fák is. Sárga és fehér cetlik jelzik a különböző kategóriákat, ezeket már a kivágás után ráteszik, mutatja a fa sűrűségét, minőségét, és ez is befolyásolja a beszerzési és eladási árakat.

– A normand fenyő métere hétezer forinttól indul, több osztály van, és kilenc-tízezer a magasabb osztály ára, a lucfenyő métere négyezer – négyezer ötszáz forint körül lesz, az ezüstfenyőnek pedig öt-hatezer forint a métere. – mondta Balogh Tamás fenyőkereskedő.

Az infláció, a növekvő fuvarozási költségek is felfelé nyomják az árakat. Továbbra is a normand fenyő a legkelendőbb elegáns mivolta és tartósságra miatt, a luc viszont az illata és kedvező ára miatt népszerű. Bár idén pár nappal hamarabb érkezett meg az első adag fenyőfa, és hamarabb is kezdik az árusítást, Balogh Tamás azt mondja: megérte, mert hosszú évek óta az ideiek a legszebb fák.
Ez pedig az egyik bevásárlóközpont, itt már hetek óta lehet műfenyőt kapni, és bár egyre többen választanak ilyet az élő fa megóvása miatt, rendkívül nagy az ökológiai lábnyomuk.

– A műfenyő, az a végén szemét marad, a vágott fenyők folyamatosan megújuló ültetvényekről származnak, oxigént termelnek addig is, utána pedig energia lesz belőle. – mondta a fenyőkereskedő.

Balogh Tamás még száz vágott fát fog hozni, azt mondja: minden évben elviszik az összeset.
A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete szerint átlagosan két-két és félmillió fenyőfát adnak el karácsonyra Magyarországon.


Az Aktuális napi hírei (2021-11-29 )

Tovább az archívumra