Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Greenpeace szerint a szennyező fizet elvének Magyarországon is érvényesülnie kellene

A Greenpeace szerint a szennyező fizet elvének Magyarországon is érvényesülnie kellene

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Sajnálatosnak tartja a Greenpeace, hogy a hatóságok nem állapították meg egyértelműen, kinek a felelőssége az, hogy 2019-ben halak pusztultak el, és emberek betegedtek meg a Mátrai Erőműnél történt környezetszennyezés során. Mint arról már beszámoltunk, azért szüntették meg a nyomozást felelős megnevezése nélkül, mert a környezetkárosítás már nem áll fenn.

Víz- és üledékmintát vett a Greenpeace Detken a Bene-és a Nyiget patakokból – ezt a videót még 2019 novemberében tették közzé. A mintát egy akkreditált laboratóriumba vitték, hogy kiderítsék tartalmaz-e a víz mérgező vagy szennyező anyagot.

– Azt láttuk, hogy tényleg gyakorlatilag szennyvíz minőségű, magas szerves anyag tartalmú víz folyt a faluban, de az látszódik, hogy mégiscsak jelentős mennyiségű szennyezés jutott ki a területről, illetve vizsgálódtunk följebb is, még a lefolyás előtt, és ott kifejezetten kellemetlen szagú szennyvizet éreztünk is, meg mértünk is, elég egyértelműen látszódott, honnan eredhet a szennyezés. – nyilatkozta híradónknak Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország regionális vegyianyag-szakértője.

Mint arról már beszámoltunk: megszüntették a nyomozást a Viresol környezetkárosítása ügyében a BTK azon paragrafusára hivatkozva, amely szerint a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a környezetkárosítást a gyanúsított megszünteti. Az ügyészség egyébként nem zárta ki, hogy a Viresol a felelős, csak azt, hogy jelenleg nem történik környezetkárosítás.

Két éve habzó, szürkés színű patakról számoltak be az itt élők, halpusztulásról, az erőmű dolgozói pedig rosszullétekről. A Greenpeace hivatalosan nem kommentálta az ügy lezárását, viszont televíziónknak nyilatkoztak.

– Sajnálatos, hogy az ügyészség, a hatóságok nem tudják ilyen esetben egyértelműen megállapítani, hogy ki szennyezett, hogyan, és ennek alapján megfelelő büntetéseket kiszabni, hiszen azért Magyarországon is érvényesülnie kéne a szennyező fizet elvének. – mondta Simon Gergely.

Ez kimondja, hogy mindig a szennyező fél köteles fizetni a környezetben okozott kárért, akár azáltal, hogy maga takarítja el, vagy külön adókötelezettség által. Simon Gergely elmondta: azóta nem kaptak hasonló bejelentéseket, viszont arra kéri a lakókat, ha bármi furcsát észlelnek, jelezzék nekik.


Tovább az archívumra