Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Már megvásárolhatóak a jövő évi autópálya-matricák

Már megvásárolhatóak a jövő évi autópálya-matricák

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Közel öt százalékkal emelkedik jövőre az autópálya-matricák ára. Az értékesítés már elindult, a jogosultságokat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. saját online értékesítési felületén, ügyfélszolgálati irodáiban és viszonteladó partnereinél lehet megvásárolni. Az előre megváltott éves úthasználati jogosultságok jövő év január 1-jétől érvényesek.

December 1-től elstartolt az autópálya-matricák elővásárlása. Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt vezérigazgatója kiemelte: január 1-től érvényesek az új matricák, az ideiek pedig egészen jövő év január 31-ig, tehát két hónapja van mindenkinek arra, hogy megváltsa az új matricáját.

– Összességében az egész országban kb. 3 millió matrica jár le, ebből 500 ezer éves országos és kb. 2,5 millió megyei matrica. Heves-megyei matrica pedig 101 ezer fog lejárni, tehát 101 ezer Heves-megyei autópálya matricát kell megújítaniuk az embereknek. – mondta Bartal Tamás, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A matricákat benzinkutakon, különböző applikációkban és online felületen is meg lehet vásárolni.

Bartal Tamás az ematrica.nemzetiutdij.hu weboldalt javasolja, hiszen itt nem kell kényelmi díjat fizetni, és a regisztrációt követően a bizonylatot sem kell megőrizni, hiszen a rendszer eltárolja azt. A vezérigazgató tájékoztatta televíziónkat arról is, hogy árváltozásra számíthatnak a lakosok.

– Van egy inflációkövető automatizmus, ami azt jelenti, hogy minden évben az előző év augusztusában mért KSH inflációs adattal emelkedik az autópálya-matrica ára. Ez ebben az évben 4,9 % lesz. Tehát nem a NÚSZ Zrt. emeli a matricák díjait, hanem a törvényben rögzített mechanizmus. – mondta Bartal Tamás.

Tehát a személygépkocsik üzembentartóinak az éves megyei matricáért 5450, az éves országosért pedig 46 850 forintot kell fizetniük. A vezérigazgató hozzátette: aki az ügyfélszolgálati irodába szeretne ügyet intézni, annak be kell tartania bizonyos egészségügyi szabályokat, mint például a kézfertőtlenítés és maszkhasználat, valamint annyi embert tartózkodhat bent, ahány kiszolgáló pult működik éppen.


Tovább az archívumra