Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Drágul a liszt és ezzel a kenyér, pékáruk is

Drágul a liszt és ezzel a kenyér, pékáruk is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A legtöbb pékáru drágul januártól, mivel a malmok 10-15 %-kal tovább emelik a liszt árát. A Központi Statisztikai Hivatal legutolsó adatai szerint már tavaly novemberben átlag 433 forintot kértek egy kiló fehér kenyérért az országban. Majdnem 40 %-kal többet, mint két éve, a járvány előtt.

Szitálják a lisztet, gyúrják a kenyeret, töltik a pékárukat. Sokan térnek be egy-egy pékségbe, hogy megvásárolják az egyik legalapvetőbb élelmiszerüket-, a kenyeret és más pékárukat. A vásárlók a legtöbb helyen már tapasztalhatták az árnövekedést, ebben a pékségben január közepén tervezik, hiszen jelentős mértékben drágult a liszt.

– A kezdeti aratás körüli árakhoz már 50-60 %-os áremelésekről beszélhetünk. Nyilván ezt már nem tudjuk, mi kompenzálni ezt át kell hárítanunk sajnos a vásárlók felé. Már volt két áremelésünk nekünk is a saját üzemünkben, de tovább kell még kompenzálnunk, illetve módosítanunk az árainkat, mert nem tudunk kijönni ebből már. – mondta Molnár Sándor pékmester.

Tavaly legutóbb decemberben voltak kénytelenek árat emelni a pékségek. Molnár Sándor azt mondja, már lassan eljutunk odáig, hogy nincs egységes kenyér áremelés, hanem mindenki ahhoz mérten emel, ahogy ki tudja gazdálkodni.

– A liszten kívül, gyakorlatilag minden alapanyag emelkedett. Sajnos nem is ez a legfájóbb, hanem az áramszámlánk, ami háromszorosára emelkedett fel, tehát ez ilyen 300 % az idei év januárjától. Nagy szerencse, hogy a gázban viszonylag még hosszú ideig vagyunk lekötve, de ott is a kollégáktól ilyen 100 %-os emeléseket hallottam. – mondta Molnár Sándor.

Senki nem tudja, hogy mennyivel fognak még drágulni a termékek idén, de az biztos, hogy többször is árat kell emelniük ahhoz, hogy fennmaradhassanak.


Tovább az archívumra