Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az élelmiszerpazarlás csökkenését várják az új törvénytől

Az élelmiszerpazarlás csökkenését várják az új törvénytől

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Februártól a legnagyobb élelmiszer-áruházaknak kötelező lesz felajánlaniuk az élelmiszereket a minőségmegőrzési időtartamuk lejárta előtt legalább 48 órával az Élelmiszermentő Központ részére, vagy akár egy karitatív szervezetnek – erről az Országgyűlés döntött még decemberben. A jogszabály célja az, hogy a lejáratközeli áru a rászorulókhoz, és ne a kukába kerüljön.

A változtatás azokat a kereskedőket érinti, amelyek éves nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. A Tesco 2020-as árbevétele közel 588 milliárd forintra rúgott, vagyis mindenképpen beletartozik a kötelezetti körbe. Az üzletlánc vállalta, hogy 2025-ig nullára csökkenti az elpazarolt emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer mennyiségét. A felmérések szerint legnagyobb arányban a zöldség és gyümölcs kerül a kukába, utána következik a hús, a pékáru és a tejtermékek. A megmaradt, de még fogyasztható ételeket a Tesco a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül már több mint 10 éve ajánlja fel a rászorulóknak. A kialakított partnerkapcsolat révén 3744 tonna élelmiszer-felesleget juttattak el, többek között gyöngyösi karitatív szervezeteknek is. A mostani szabályozás az úgynevezett tartós élelmiszerekre, így például a száraztészta, konzervek és csokoládék átadására vonatkozik.

– Ezek az élelmiszer-feleslegek az élelmiszer-kereskedelem egy kis hányadát teszik ki, hiszen ezekkel az élelmiszerekkel sokkal jobban tudnak gazdálkodni a kereskedők, mivel ezeknek sokkal hosszabb a lejárati ideje. Mivel ezeknek a volumene nem óriási mennyiséget tesz ki, a mi várakozásaink szerint ez nem fogja jelentősen megváltoztatni az általunk megkapott élelmiszerek mennyiségét. – mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke.

Más áruházláncoknál is érdeklődtünk az új rendelettel kapcsolatban. A Spar kérdésünkre megküldött válaszában elárulta: a szavatossági idő végéig a polcain tartja az élelmiszereket, melyek közül azokat, amelyeket nem sikerül értékesítenie, a szavatossági idő lejárta után állatmenhelyeknek adományoz, vagy biogázüzemben hasznosít.


Tovább az archívumra