Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Kiválasztották a Bárdos Tamás emlékverseny legjobb borát

Kiválasztották a Bárdos Tamás emlékverseny legjobb borát

Bár az évjárat nehézségei tükröződnek a borokon, de ennek ellenére is rendben vannak az idei tételek-fogalmazott Molnár Gábor borász, a Bárdos Tamás emlékversenyen. A harmadik alkalommal megrendezett mustrára 25 mátrai borászat 85 tétele közül választották ki a nyertes bort, ami Maróti Attila chardonnay-ja lett.

A tavalyi évben Babiczki László irsai olivérje nyerte a Bárdos Tamás emlékére életre hívott versenyt. A vándorserleg tőle most egy év után, új gazdához kerül. A fiatal borász az idei versenyen már a bírálóbizottságban foglal helyet.

– Jelen pillanatban az olaszrizling nekem nagyon kiugró tétel volt itt a borversenyen. Még az illatos fajtákon nem vagyunk túl, Bárdos Tamásnak, a verseny névadójának is kedvenc tételei voltak az illatos fehérborok, bízok benne, hogy azok is szépek lesznek. – mondta Babiczki László borász.

A 85 tételből mindkét bizottság a 2 legjobb tételt választotta ki, így összesen 4 bor került a csúcsbizottság elé, ott dőlt el kié lesz az idei serleg.

– Ezt a vándorserleget csak az nyerheti meg, aki fehér illetve rozé, száraz, félszáraz borral versenyez. – mondta Csernyik István, a Nagyrédei Hegyközség hegybírója.

Az újborok minőségéről Molnár Gábor, borász a bírálóbizottság elnöke elmondta, a tavalyi nyár bár nagyon száraz volt, de ennek ellenére is rendben vannak az idei borok.

– Nagyon későn volt a virágzás, ezáltal nagyon rövid volt a vegetációs időszak. Utána jött egy nagyon száraz nyári időszak, amikor ugye már a szőlő is elkezdett szenvedni és vízhiánnyal küszködött, ezért nehezen indult meg az érés, nagyon nehezen tudtuk elkezdeni a szüretet és utána az őszi csapadék, illetve az őszi hideg éjszakák pedig egy olyan gyors érést indítottak be, hogy egyszerre érett az egész. – mondta Molnár Gábor borász.

A Mátrai és Nagyrédei Hegyközség közös szervezésű versenyének győztese Maróti Attila Chardonnay-ja lett. A mustrán 18 arany, 65 ezüst és 2 bronzérem született.


Tovább az archívumra