Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Enyhe áremelkedés várható az ingatlanpiacon

Enyhe áremelkedés várható az ingatlanpiacon

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Árcsökkenés nem, inkább enyhe emelkedés várható az ingatlanpiacon. Azt, hogy az árak meddig emelkedhetnek még, alapvetően befolyásolja a magyar és a globális gazdaság teljesítménye, hogy tovább fog-e száguldani vagy éppen csökkenni az infláció, és az, hogy folytatódik-e a reáljövedelmek növekedése. Az egyik gyöngyösi ingatlanközvetítő iroda szerint azonban az otthonteremtési támogatások lejáró határideje jókora lökést adhat idén a lakáspiacnak.

A családok továbbra is a jó állapotú, kisvárosi vagy vidéki házakat keresik. Akik azonban lakást szeretnének vásárolni, azok körében az erkély nélkülieket és egyszobásakat nehéz értékesíteni, hiszen a pandémiából fakadó otthoni munkavégzés és az online oktatás ráébresztette a családokat arra, hogy szükség van a nagyobb élettérre.

– A nagyon pici lakások itt igazából csak a befektetői piacon, de mozgolódnak. Amíg 1,5 évvel ezelőtt a befektetők behúzták a féket, ők most ugyanúgy elkezdtek vásárolni. Családoknál a nagyobb lakás, a kertkapcsolat és a családi ház népszerű. – mondta Novák Edit, a gyöngyösi Otthon Centrum irodavezetője.

A nagyobb ingatlanok mellett továbbra is a nyaralók, nyaralótelkek a népszerűek, amik rövid időn belül el is kelnek- mondja az irodavezető.

– A Mátra népszerűsége abszolút töretlen, illetve az ilyen kis tóparti, horgásznyaraló jellegű ingatlanok. Ha egy jó állapotú, akármilyen kicsi méretű ingatlan, házikó felkerül a piacra, annak nagyon gyorsan megvan a gazdája. – mondta a szakember.

Novák Edit azt tanácsolja, aki most szeretne ingatlant vásárolni, az ne sokáig habozzon, hiszen napról-napra változhatnak árak.

– Aki tud, az vásároljon inkább ma, mint holnap, a banki kamatok is várhatóan mennek egyre feljebb, tehát inkább most vásároljon és hosszú távra lekötött, tehát minimum 10 éves kamatperiódus fixálással javasoljuk. – nyilatkozta az irodavezető.

Novák Edit azt mondja: havonta néhány albérlet megfordul náluk, amik pár hét alatt ki is futnak, tehát mindegyik hamar megtalálja a gazdáját. Ezek jellemzően magasabb árkategóriájú, jó állapotú, két-három szobás lakások, tehát az albérletpiacon sem keresik már a garzonlakásokat.


Tovább az archívumra