Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Az elmúlt hetek hősége miatt akár 15 mázsával is kevesebb lehet a hektáronkénti átlagtermés

Az elmúlt hetek hősége miatt akár 15 mázsával is kevesebb lehet a hektáronkénti átlagtermés

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A nagy meleg fokozta ugyan az érést, a szemek azonban veszettek a súlyukból. A szüret mindenképp hamarabb befejeződik a forró nyár miatt.

Kombájnnal és kézzel is szüretelnek a Mátrai Borvidéken. A nagy meleg miatt gyorsabban érik a szőlő, az egymást követő fajták összeérnek így gyorsítani kell a betakarítást is, mert a hőségnek, a szárazságnak egyaránt van jó és rossz hatása is. Gondot jelent viszont a sav csökkenése – tudtuk meg Nyilas Jánostól, a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke. Ugyanis a bor gerincét adó sav a nagy meleg és kevés csapadék hatására elég a szőlőben. Ha ez nagyon lecsökken, a bor minőségét kedvezőtlenül befolyásolhatja. A tavalyi évhez viszonyítva, mindenképp jobb évük lesz a termelőknek, becslések szerint még a meleg ellenére is 7,5 tonna átlagterméssel számolhatnak hektáronként. De jó közepes mennyiségre még így is van esély. Az árak pedig mindenképp jobbak, a muscat ottonelért kilónként 90 Ft-ot fizetnek a felvásárlók, a rizlingszilvánit pedig 80 Ft-ért veszik.

Pásztor Csilla


Az Aktuális napi hírei (2011-08-31 )

Tovább az archívumra