Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Jelentős, csaknem 250 millió forintos svájci pénzügyi támogatásban részesül a Mátrai Állami Gyógyintézet

Jelentős, csaknem 250 millió forintos svájci pénzügyi támogatásban részesül a Mátrai Állami Gyógyintézet

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Svájc egy államközi megállapodás alapján már hosszú évek óta komoly összegekkel segíti Magyarország fejlődését – hangzott el az ünnepélyes aláírás alkalmával a fővárosban.

Svájc az elmúlt öt évben Magyarországnak 130 millió svájci frankot, vagyis mintegy 25 milliárd forintot juttatott hazánk fejlesztésére, vissza nem térítendő támogatásként. Egy Tisza-tavi ökoturisztikai beruházás mellett a Mátrai Állami Gyógyintézet márkaépítése az egyik utolsó projekt, amit finanszíroznak. A beruházások nem csak a gyógyulni és pihenni vágyók számára lesznek fontosak, hangsúlyozta Svájc budapesti nagykövete.

A svájciak olyan pályázati ötleteket vártak, amelyek a helyi adottságokra építenek.

A Gyógyító Régiók névre keresztelt programban a MÁGY-nak két év alatt mintegy 250 millió forintnyi forrásból kell felépítenie magát európai hírű gyógyturisztikai márkanévként, amelyet a jó levegőre alapoznak. A cél a Mátra gyógyturizmusának fellendítése a hegység mindkét oldalán.

Az egészség- és gyógyturizmus fejlődése által a helyi munkaerőnek és a cégeknek is több lehetősége nyílik az idegenforgalomban és az egészségügyi szektorban. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget irányító Simó Balázs szerint kiválóan hasznosulhatnak a svájci források, amennyiben jó ötletekre építenek az itthoni pályázók.

A Svájci Hozzájárulás célja az új és régi uniós országok közötti fejlettségi eltérés csökkentése. A környezetvédelem és infrastruktúra-fejlesztés mellett többek között a humánerőforrás- és társadalomfejlesztést is támogatták a svájciak az ötéves programban. Az eredményeket a jövő évben kezdik el megvalósítani.

Faragó Zoltán


Az Aktuális napi hírei (2011-12-19 )

Tovább az archívumra