Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Átadták a megújult Hanisz teret és felállították a kőből és bronzból készült városmakettet Gyöngyösön

Átadták a megújult Hanisz teret és felállították a kőből és bronzból készült városmakettet Gyöngyösön

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Ez a két beruházás az összességében több mint egymilliárd forintos városrehabilitációs projekt része, amelyet az Unió 800 millió forinttal támogat.

4 m2 nagyságú, kőből és bronzból készült Tóth Dávid szobrászművész alkotása, a városmakett. A mű a nagytemplommal szembeni Hanisz tér egyik látványossága lehet az elkövetkezendő időben. Az átadó ünnepségen Juhász Ferenc apát kanonok Thomas Menton katolikus szerzetes író gondolatait idézte.

Jó érzés ebben a városban élni. Ezt már Réthy Béla alpolgármester mondta, aki kiemelte: a pénzügyi nehézségek ellenére is végéhez közeledik a 800 millió forintos uniós támogatással megvalósuló funkcióbővítő városrehabilitációs projekt, melyhez a város 220 millió forint önerővel járult hozzá.

A városmakett 11 millió forintba került. Érdekessége, hogy az alkotó egy homokfúvással létrehozott térképen helyezte el a város legjellegzetesebb épületeit.

A makett gyengénlátók számára braille írásos jelmagyarázattal ellátva készült el. Méretarányossága folytán pedig a turisták számára is segítséget adhat a városban való tájékozódás során.

Arról, hogy a makett valóban jól használható a város megismerésében, a gyöngyösi általános iskolások bizonyosodhattak meg elsőként egy rögtönzött épületfelismerő verseny keretében.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2011-12-19 )

Tovább az archívumra