Kezdőlap » Hírek - Aktuális » A Márai Program keretében valósult meg az az előadás, amit Romsics Ignác akadémikus tartott Trianonról a Vachott Sándor Városi Könyvtárban

A Márai Program keretében valósult meg az az előadás, amit Romsics Ignác akadémikus tartott Trianonról a Vachott Sándor Városi Könyvtárban

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A történész az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásához és a békeszerződés aláírásához vezető okokat ismertette, de kitért Trianon napjainkban való megítélésére is.

Romsics Ignác mostani előadásának leginkább a Károlyi Mihály szerepéről napjainkban folytatott polémia adott aktualitást. Az első magyar köztársaság elnökét manapság szokás bűnbaknak megtenni a trianoni határok kialakulásában. Romsics Ignác szerint azonban hiba lenne a felelősséget egyedül Károlyi Mihályra hárítani.

A történész szerint nem lehet sorszerűségnek tekinteni nemzeti tragédiánkat, mivel pontosan lehet látni azokat az okokat, amelyek a Monarchia szétbomlásához vezettek. Ezek közül a legfontosabb az a 19. század elején elindult, s máig tartó folyamat, amelynek során a soknemzetiségű birodalmak helyén önálló nemzetállamok jöttek létre.

Trianon megítélésében ma a professzionális történészek nagymértékben egyetértenek. Azok, akik mást mondanak erről a kérdésről, azok jórészt szakmán kívüliek és gyakran politikai álláspontot képviselnek, állítja a történész.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2012-05-15 )

Tovább az archívumra