Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Néhány nappal ezelőtt eltűnt a Hanisz térről a város egyik legismertebb szobra, a Károly Róbert szobor.

Néhány nappal ezelőtt eltűnt a Hanisz térről a város egyik legismertebb szobra, a Károly Róbert szobor.

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem ellopták, csupán egy baleset áldozata lett. Egy teherautó nekitolatott, és ledőlt. A szobor ugyan csak kisebb károkat szenvedett, de a helyreállítása sokáig elhúzódhat. Így még jó darabig nélkülözniük kell a gyöngyösieknek jól ismert szobrukat.

12 évig állt rendületlenül a Hanisz téren a Károly Róbert szobor, Kő Pál szobrászművész 1984-ben készült műalkotása. A város egyik jelképének számító szobrot néhány napja baleset érte. Egy teherautó tolatott neki.

A szobor darabjai most a városháza raktárában pihennek.

Akik eddig megvizsgálták, azt mondják, kész szerencse, hogy eddig nem történt nagyobb baleset, mert a szobor talpának rögzítése ki volt lazulva. Ráadásul a király kardja sem volt rögzítve. A helyreállítás várhatóan hosszadalmasabb folyamat lesz. Mivel országos jelentőségű, kiemelt szoborról van szó, bármilyen vele kapcsolatos beavatkozás, beleértve a kijavítását is, csak a képző és iparművészeti lektorátusnak, valamint az alkotónak a hozzájárulásával történhet meg.

A Károly Róbert szobrot a helyreállítás után az eredeti helyére kell visszaállítni. Hogy aztán ez is lesz-e a végső helye, az még kérdéses. A városvédők ugyanis régóta szorgalmazzák már a szobor más helyen való felállítását.

Borbándi Erik


Az Aktuális napi hírei (2012-08-08 )

Tovább az archívumra