Hőség

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nem várható jelentős enyhülés az időjárásban, sőt, a meteorológus péntekre még az eddiginél is nagyobb hőséget ígér. Megfelelő felkészüléssel el lehet kerülni a kánikula okozta megpróbáltatások egy részét, például sokat kell inni, figyelni kell az öltözködésre, és aki teheti, dél körül ne menjen az utcára.

Napok óta óriási a hőség. Ez a mostani az idei nyár harmadik hőhulláma, a nagyvárosokban a hőségriadó legmagasabb fokozatának feltételei is teljesülnek, Budapesten már el is rendelték a hőségriadót. Az elkövetkező napokban sem várható, hogy 30 fok alá csökken a nappali hőmérséklet. Sőt. Holnap még a mainál is melegebb lesz.

Hét végére némileg visszaesik a hőmérséklet, de így is 30 fok körüli melegre kell számítani. Jövő héttől pedig újra jön a tartós forróság. Bár idén eddig ez a legerősebb hőhullám, a meteorológus azt mondja, augusztusban várható a legnagyobb meleg.

Július 20-án 38 fok volt a legmagasabb hőmérséklet 1870 óta, ezt 1903-ban mérték Kecskeméten. A hőségrekord ma nem dőlt meg, de a szakember szerint pénteken rekord közeli magasságba szökhet a hőmérő higanyszála.

A kánikula megterheli a szervezetet, ezért fontos betartani néhány alapvető szabályt. Nem ajánlatos például dél és délután 3 óra között az utcára menni, a szokásosnál több vizet kell inni, a kávé és alkohol mennyiséget érdemes a minimálisra csökkenteni, vagy teljesen mellőzni ezeket az italokat. A sportolást, ha valakinek van rá igénye, ajánlatos az esti órákra időzíteni. Jól szellőző, világos színű ruhákat érdemes választani, ha pedig valaki autóba ül, annak fokozott körültekintéssel kell közlekednie az utakon.


Az Aktuális napi hírei (2006-07-20 )

Tovább az archívumra