Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Hallasd a hangodat – konferencia az unióról

Hallasd a hangodat – konferencia az unióról

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Hallasd a hangodat! címmel az Európai Unió bővítésének előnyeiről és kihívásairól tartottak nemzetközi konferenciát a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán, a lengyel Bydgoszcz–i Egyetem felkérésére. Az összeurópai konferencia sorozat nyolcadik állomása volt a gyöngyösi tanácskozás.

Az Európai Unió bővítésével foglalkozó nemzetközi konferenciát egy 10 állomásból álló rendezvénysorozat részeként rendezték meg a gyöngyösi főiskolán. A konferencia elsődleges célja az volt, hogy a már uniós tagsággal rendelkező országokban feltárja és összegezze az újabb Eu-bővítéssel kapcsolatos kérdéseket és problémákat, valamint hogy minél szélesebb körben informálja a tagországok lakosságát a tapasztalatokról.

Dr.Dávid Lóránt tanszékvezető elmondta: szinte az EU bővítés minden fontos kérdéséről szó esik, a pénzügyi helyzetről, a gazdasági fejlesztési lehetőségekről, a turizmusról, nemzetközi projektekről, munkaerő-piaci kérdésekről, továbbá felsőoktatási problémákról. Több országban is küzdenek a felsőoktatás nehézségeivel a lengyel partnerek is hasonló cipőben járnak, ebből a szempontból sem rossz, ha tapasztalatainkat kicseréljük.

Fontos, hogy a fiatalok tudják és értsék a körülöttük zajló változások okait, hiszen elsősorban az ő jelenüket és jövőjüket érinti mind a jelenlegi európai politika, mind annak jövőbeni változásai – hangsúlyozta a lengyel egyetem előadója, Lukasz Jasinski. A szakember szerint általában a régebb óta EU tagsággal rendelkező országok jobban aggódnak a gazdasági következmények miatt, az újonnan csatlakozott országok nyitottabbak az új bővítési folyamatok felé, de összességében úgy gondolják, hogy az EU bővítés kívánatos dolog.

A hamarosan csatlakozó Törökországban is rendeztek konferenciát – mondta el a lengyel szakember, mivel az európai unió bővítésének egyik legtöbbet megkérdőjelezett országa.


Tovább az archívumra