Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tiltakoznak a gyöngyösi főiskolások is

Tiltakoznak a gyöngyösi főiskolások is

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A tandíj eltörlését, a keretszámok 2010-es szintre történő visszaállítását, a hallgatói szerződés eltörlését és autonóm felsőoktatást követel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A célokkal a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola Hallgatói Önkormányzata is egyetért, ezért csatlakoznak az országos tiltakozási hullámhoz.

Tiltakozási hullámot indított el a múlt héten elfogadott felsőoktatási keretszám-tervezet. A számok alapján az újonnan felvett hallgatók túlnyomó többségének részben vagy egészben fizetnie kell majd tanulmányaiért.

Szabó Gergő Krisztián, a Károly Róbert Főiskola hallgatói önkormányzatának elnöke szerint a Kormány olyan intézkedésterveket hozott nyilvánosságra, amit teljes mértékben felháborította a felsőoktatás minden szereplőjét. A keretszámok további csökkentését jelentették be, ez pedig már elfogadhatatlan.

Jövőre drasztikusan csökkentik a teljes állami finanszírozású hallgatók számát: csak 10 480 hallgató kap állami ösztöndíjat, nekik nem kell fizetniük a képzésért. Ilyen helyek főként a műszaki, természettudományi karokon, az orvosi és egészségtudományi képzéseken, illetve a tanárképzésben lesznek. A demonstráló hallgatók követelései többnyire az eddigi átalakítások visszavonására irányul.

– Követeljük a tandíj eltörlését, és a keretszámok 2010-es értékekre való visszaállítását. Követeljük azt, hogy a felsőoktatás legyen autonóm és politikamentes. Illetve követeljük, hogy a Kormány minden olyan intézkedését vonja vissza, amit az ifjúság ellen hozott – sorolta Szabó Gergő Krisztián.

A negyedik követelés a „röghözkötésként” emlegetett hallgatói szerződés eltörlése. A Diákhitel intézménye sem jelent megoldást az államilag finanszírozott helyek csökkentésére, hiszen – Szabó Gergő Krisztián elmondása szerint – nemzetgazdasági szempontból a Diákhitel-2 közel annyi, ha nem több terhet ró hosszú távon az államra, mint az államilag finanszírozott képzés. A gyöngyösi főiskola hallgatói önkormányzata többek között ezért is csatlakozott az országos tiltakozáshoz. A diákok csütörtökön a város főterére vonulnak, hogy hangot adjanak rosszallásuknak.


Tovább az archívumra