Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Balázs József állítja: a hegyközségi törvény jó

Balázs József állítja: a hegyközségi törvény jó

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Nincs napirenden a hegyközségi törvény módosítása, 2013 január elsejétől már hatályba lépett a jogszabály. Értelmezési problémák vannak az alkalmazásában, de ez már nem a döntéshozók, hanem a jogászok dolga – mondta híradónknak Balázs József országgyűlési képviselő.

Balázs József szerint bár a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által kifogásolt pontokban az egyeztetések során egyetértés volt, most azok tiltakoznak a törvény ellen, akiknek az érdekei sérülnek.

Az új hegyközségi törvénnyel kapcsolatban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa – többek között – kifogásként említette, hogy immár a földterület alapján hektáronként kapnak a hegyközségi tagok szavazati jogot. Ez pedig átrendezi a hegyközségek közgyűlésében az erőviszonyokat.

Balázs József országgyűlési képviselő azt mondta: az egyeztetések során ezek a kifogások ugyan felmerültek, de akkor még a szakmai szervezetek részéről egyetértés volt a földterület alapú szavazati jogról.

A másik probléma Hordós Attila, a Mátrai Hegyközségi Tanács titkára szerint, hogy az új szabályozás alapján a hegyközségi tanácsból kikerültek a felvásárlók, ami aggályos a származás- és eredetvédelem tekintetében, és gazdaságilag is, hiszen a hegyközségek a felvásárolt mennyiség után járulékot kaptak. Hordós Attila szerint ez az új törvény értelmében ki fog esni a hegyközségek költségvetéséből. Balázs József azonban azt mondja: eddig is működött, s eztán is megmarad a szőlő útját ellenőrző adminisztrációs rendszer.

Balázs József kitért arra is: a törvény elfogadása előtt egyeztetettek a szakmai szervezetekkel, és ezeken az egyeztetéseken a változtatás szükségességében és a főbb irányvonalakban egyetértés volt. A mostani felzúdulást a hegyközségek számának csökkenése, és egyes hegybírók érdekeinek sérülése gerjeszthette – fűzte hozzá a képviselő. Azt is nyomatékosította: a törvény módosítása nincs napirenden.


Tovább az archívumra