Kezdőlap » Hírek - Aktuális » TÖOSZ: nincs különösebb mozgástér a költségvetésben

TÖOSZ: nincs különösebb mozgástér a költségvetésben

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A költségvetés önkormányzati fejezetéről, valamint a közműszolgáltatások területén várható változásokról is egyeztet a napokban Mátraházán a Település Önkormányzatok Országos szövetsége. A szervezet polgármesternői tagozata is itt ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját.

Az országgyűlés által elfogadott költségvetési főösszegek alapján a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége nem lát komolyabb mozgásteret jövőre az önkormányzati szektorban. A TÖOSZ elnöke szerint előrelépés, hogy az ágazati bérfejlesztések fedezetét az állam átutalja az önkormányzatoknak, az adósságkonszolidáció második üteme azonban a szervezet szerint felesleges politikai döntés volt, amely csak 300 önkormányzatot érint.

Schmidt Jenő úgy fogalmazott: ez nem fogja javítani a 2800 kistelepülés helyzetét, csak a nagyokét, amelyek a helyi adóbevételeik egy részét nem hiteltörlesztésre fogják fordítani, hanem például járdaépítésre. A gazdag gazdagabb lesz, a szegény pedig szegényebb.

A TÖOSZ ülésén szóba kerültek a közműszolgáltatókat érintő változások is, nevezetesen, hogy a hulladékszálítást jövőre csak önkormányzati vagy állami tulajdonú cégek végezhetik, amivel a szövetség is egyetért.

A mátraházi egyeztetésen külön ülésezett a TÖOSZ polgármesternői tagozata, amely fennállása tizedik évfordulóját ünnepli idén. A tagozat elnöke szerint a nők politikai szerepvállalásának arányában fontos változások történtek az elmúlt évtizedben, de még mindig jelentős a lemaradásunk az észak-európai államokhoz képest.

A felzárkózás érdekében a TÖOSZ Norvég Alappal kötött együttműködésétől ezen a területen is fontos tapasztalatokra számítanak a hazai szakemberek.


Az Aktuális napi hírei (2013-11-26 )

Tovább az archívumra