Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Készül az értéktár

Készül az értéktár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megye 121 településén keresi a helyi és megyei értékeket valamint az esetleges hungarikumokat a Heves Megyei Értéktár bizottság. A gyűjtőmunkához a lakosság és a települési önkormányzatok segítségére is számítanak a jövőben – derült ki az első Heves Megyei Értéktár Konferencián, melyen az értéktár bizottság hivatalosan is megalakult.

A Heves Megyei Önkormányzat és a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület nyáron kötött megállapodást egymással. Közösen vállalták az egyedi értékek felmérésének ösztönzését, a Megyei Értéktár működtetését, a lehetséges hungarikumok azonosítását. A Kaptárkő Egyesület már 10 éve foglalkozik a megye természeti és kulturális értékeinek összegyűjtésével, védelmével, bemutatásával.

– Településenként fölmértünk minden olyan természeti és kulturális értéket, egyes facsoportoktól forrásokon át a szakrális kisemlékektől a templomokig, műemlékekig, jeles helyekig, amelyek annak a közösségnek az értékeit jelentik – mondta el Baráz Csaba, az egyesület képviselője.

A Heves Megyei Értéktár működését és a megyei munkát szakmai konferencián mutatták be az érintetteknek. A gyűjtőmunkát a megye mind a 121 településén elvégzik majd, ezt követően kerülhetnek az adatok a megyei és a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság elé. A megyében a települési értéktárak létrejöttét és eredményes működését szakmai partnerként a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája segíti majd. Kary József irodavezető kiemelte, az Intézet küldetése, hogy a helyi értékekre irányítsa a figyelmet.

Az értékek gondozása a helyben élők feladata lesz majd. Ehhez pénzt az önkormányzatok és a civil szervezetek egy erre felépített pályázati rendszer segítségével szerezhetnek. Báryné dr. Gál Edit a gyöngyösi városszépítő és védő egyesület elnökeként a civilek értékőrző szerepét hangsúlyozta.

A megyei értéktár szakmai bizottsága a civil javaslatokat és a gyűjtőmunka eredményeit felhasználva teszi majd meg az ajánlását az értékek besorolására. Ez alapján dől el majd, hogy az egyes épített és természeti értékek, termények és termékek, valamint szellemi hagyományok közül melyek lesznek helyi, melyek megyei értékek, s melyek kaphatnak esetleg hungarikum minősítést.


Tovább az archívumra
Hirdetés

Mai műsor

00:00
Képújság
09:00
A keddi adás ismétlése
09:00
Műsorismertetés
09:01
Aktuális - hírek röviden
09:02
10 perc - beszélgetés a világról, a városról, az emberekről...
09:14
Zeneiskolások előadása - Albert Viktória - Gillock: Októberi reggel
09:16
Reklám
09:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
09:35
Döntés előtt 1. rész – közéleti magazin
10:01
Reklám
10:04
Döntés előtt 2. rész – közéleti magazin
10:30
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
10:45
Moziklip - mozi magazin - ismétlés
10:59
Turmix – válogatás a legnépszerűbb műsorainkból - ismétlés
11:12
Reklám
11:15
Aktuális – Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
11:30
Képújság
18:00
Műsorismertetés
18:01
Aktuális – hírek röviden
18:02
Hit világa – vallási műsor
18:16
Reklám
18:20
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
18:35
Sport7 1. rész – sport magazin
19:01
Reklám
19:04
Sport7 2. rész – sport magazin
19:30
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
19:45
Méhek nyomában - dokumentumfilm
20:12
Reklám
20:15
Aktuális - Gyöngyös és a térség legfrissebb hírei
20:30
Képújság