Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Készül az értéktár

Készül az értéktár

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

A megye 121 településén keresi a helyi és megyei értékeket valamint az esetleges hungarikumokat a Heves Megyei Értéktár bizottság. A gyűjtőmunkához a lakosság és a települési önkormányzatok segítségére is számítanak a jövőben – derült ki az első Heves Megyei Értéktár Konferencián, melyen az értéktár bizottság hivatalosan is megalakult.

A Heves Megyei Önkormányzat és a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület nyáron kötött megállapodást egymással. Közösen vállalták az egyedi értékek felmérésének ösztönzését, a Megyei Értéktár működtetését, a lehetséges hungarikumok azonosítását. A Kaptárkő Egyesület már 10 éve foglalkozik a megye természeti és kulturális értékeinek összegyűjtésével, védelmével, bemutatásával.

– Településenként fölmértünk minden olyan természeti és kulturális értéket, egyes facsoportoktól forrásokon át a szakrális kisemlékektől a templomokig, műemlékekig, jeles helyekig, amelyek annak a közösségnek az értékeit jelentik – mondta el Baráz Csaba, az egyesület képviselője.

A Heves Megyei Értéktár működését és a megyei munkát szakmai konferencián mutatták be az érintetteknek. A gyűjtőmunkát a megye mind a 121 településén elvégzik majd, ezt követően kerülhetnek az adatok a megyei és a Magyar Értéktárba, majd a Hungarikum Bizottság elé. A megyében a települési értéktárak létrejöttét és eredményes működését szakmai partnerként a Nemzeti Művelődési Intézet Heves Megyei Irodája segíti majd. Kary József irodavezető kiemelte, az Intézet küldetése, hogy a helyi értékekre irányítsa a figyelmet.

Az értékek gondozása a helyben élők feladata lesz majd. Ehhez pénzt az önkormányzatok és a civil szervezetek egy erre felépített pályázati rendszer segítségével szerezhetnek. Báryné dr. Gál Edit a gyöngyösi városszépítő és védő egyesület elnökeként a civilek értékőrző szerepét hangsúlyozta.

A megyei értéktár szakmai bizottsága a civil javaslatokat és a gyűjtőmunka eredményeit felhasználva teszi majd meg az ajánlását az értékek besorolására. Ez alapján dől el majd, hogy az egyes épített és természeti értékek, termények és termékek, valamint szellemi hagyományok közül melyek lesznek helyi, melyek megyei értékek, s melyek kaphatnak esetleg hungarikum minősítést.


Tovább az archívumra