Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Tisztázott félreértés: nem viszik el az Együttélés Házát

Tisztázott félreértés: nem viszik el az Együttélés Házát

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Az ötletgazda Balázs Józsefet is meglepte a MAZSIHISZ kezdeményezése, amellyel a Gyöngyösre tervezett Együttélés Házát a fővárosban javasolja létrehozni.

Az országgyűlési képviselő televíziónk stúdiójában azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy a projekt Gyöngyösön valósuljon meg.

A gyöngyösi Együttélés Háza is része lett a MAZSIHISZ és a kormány vitájának. A zsidó szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek írott levelében egyebek mellett azt is felveti, hogy a Sorsok Háza helyett az Együttélés Házát hozzák létre a fővárosban, amely egy hálózat központja lehetne. A gyöngyösi zsinagógába is egy ilyen, a magyar-zsidó együttélést bemutató emlékhelyet álmodtak meg. Az ötletgazda Balázs József a tegnapi Fórumban azt mondta: mindent megtesznek azért, hogy az Együttélés Háza Gyöngyösön jöjjön létre, illetve ha egy hálózat alakul, akkor annak Gyöngyös legyen a központja.

Korábban a képviselő nyílt levélben fogalmazta meg ellenvetéseit, aggasztónak nevezte a Mazsihisz szándékát.

„Õszintén reméljük: aggodalmunk mindössze félreértésen alapul, és a MAZSIHISZ belátja, hogy az Együttélés Háza egy gyöngyösi gondolat, a helyi zsinagóga nemzetközi színvonalú hasznosítása pedig az ország egyik közös ügye.” – írta nyílt levelében.

Mára kiderült: valóban félreértésről lehetett szó, hiszen a zsidó szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: a Mazsihisz nem akarja elvinni a gyöngyösi Együttélés Háza-projektet sehova.

„…a közös értékek bemutatása egy olyan modell lehet, melyet érdemes Magyarország több régiójában megvalósítani. Budapest ebből nem maradhat ki, a Rumbach utcai zsinagóga erre a célra kiváló lehet” – utalt közleményében a Balázs József által korábban kifogásolt helyszínre a Mazsihisz elnöke, elismerően szólva egyúttal a gyöngyösi kezdeményezésről, melynek – mint írta – „erkölcsi támogatását minden lehetséges fórumon” eddig is megadta a Mazsihisz.

A képviselőt azokról a javaslatokról is kérdeztük, amelyeket a gyöngyösi költségvetéshez nyújtott be. Balázs József furcsállja, hogy Gyöngyösön nem vezették még be a Gyöngyös-kártyát, és továbbra is szorgalmazza a félórás belvárosi parkolás bevezetését és az építményadó csökkentését.


Tovább az archívumra