Kezdőlap » Hírek - Aktuális » Vizsgálta az óvodai ételeket az ÁNTSZ

Vizsgálta az óvodai ételeket az ÁNTSZ

Ez a cikk több mint egy éves információkat tartalmaz!

Több a zöldség, a gyümölcs és a hal, de még mindig kevés a tej és teljes kiőrlésű pékáru az óvodákban. Országos ellenőrzést tartott az ÁNTSZ. Az ellenőrök azt vizsgálták, hogy az intézményekben készített ételek mennyire felelnek meg az egészséges táplálkozás irányelveinek.

Számos változtatást kell beépíteniük a közétkeztetést végzőknek a hamarosan életbe lépő új közétkeztetési törvény miatt. Bár még nem kötelező, a Fecske úti óvoda élelmezésvezetője hónapok óta úgy próbálja összeállítani az étlapot, hogy az ételek megfeleljenek az előírásoknak és a gyerekek se maradjanak éhesek. A szakember azt mondja, bizonyos előírásokat nehezebb, míg másokat könnyebb lesz teljesíteni.

– Ez egy hosszabb folyamat lesz, hogy mérsékeljük a sót. 2 gramm/főben van megadva ennél a korcsoportnál, amit igyekszünk betartani, ámbár nagyon nehéz. De folyamatosan azon dolgozunk, hogy ez sikerüljön. A bő zsírban sütéssel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy ez eddig is így volt. Tehát 10 napra vonatkozóan nem nagyon volt többször, mint egy alkalommal. – mondta Kása Cecília a Fecske Úti Óvoda élelmezésvezetője.

Emellett be kell vezetniük a 1,5%-os tejet és a 12%-os tejfölt, valamint a gyerekeknek meg kell szokniuk a kisebb cukortartalmú italokat is. Nem lehet cukrozni például a teát és a tejtermékeket sem. Bár a cél az egészséges táplálkozásra történő nevelés, a legtöbb óvodás körében egyelőre nem népszerűek a főzelékek és a zöldségből készült ételek.

Az élelmezésvezető azt mondja, az óvodások változóan állnak az új ízekhez. A tapasztalatok szerint a gyerekek hozzáállását nagyban befolyásolja, hogy mit esznek otthon.

– A gyerek ott ahol a családban fogyaszt ilyen jellegű ételeket, pl. esznek barna kenyeret, magvas kenyeret, ott jobban fogadja. Ahol viszont egyáltalán nem, mert pl. teljesen más beállítottságúak a szülők, vagy nincsenek erre ráállva, ott nehezebb. – mondta Kása Cecília.

Azt, hogy az óvodák mennyire tartják be az egészséges táplálkozás irányelveit, nemrég az ÁNTSZ is ellenőrizte. A vizsgálat szerint az intézmények háromnegyedében egészséges ételekkel bővült az étlap. Több a zöldség, a gyümölcs és a hal, de még mindig kevés a tej és teljes kiőrlésű pékáru az óvodákban.


Tovább az archívumra